Israel nægter adgang til amerikanske politikere efter Trump-tweet

Israel har nægtet adgang til to amerikanske kvindelige politikere, Ilhan Omar og Rashid Tlaib, der begge er kritikere af Israel. Beslutningen kommer, efter at USA's præsident Donald Trump har opfordret Israel til at forbyde de to politikere at besøge landet.

To amerikanske kongresmedlemmer, Ilhan Omar (th) og Rashid Tlaib, er blevet nægtet indrejse af den israelske regering efter at USA's præsident Donald Trump opfordrede Israel til ikke at lade dem besøge landet. De to medlemmer har tidligere været kritiske over for Trump og for Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO/Ritzau Scanpix

Israel har nægtet adgang til to kvindelige medlemmer af den amerikanske kongres til at rejse ind i landet. Det sker efter at de to medlemmer, Ilhan Omar og Rashida Tlaib fra det demokratiske parti, i månedsvis havde planlagt at besøge landet samt Vestbredden.

Det skriver Washington Post.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har tilsyneladende forbudt de to medlemmer at komme ind i landet, efter den amerikanske præsident Donald Trump på Twitter opfordrede til det og skrev, det ville være »et udtryk for stor svaghed«, hvis Ilhan Omar og Rashida Tlaib fik lov at besøge landet.

Israel: »Vi er åbne for kritik, men...«

Omar og Tlaib, som har palæstinensisk baggrund, skulle have besøgt Israel i weekenden, hvor de også skulle ud i de palæstinensiske områder. Beslutningen om at forbyde de to amerikanske politikeres besøg blev truffet af den israelske indenrigsminister, Arye Deri, rapporterer israelske medier.

Forbuddet har allerede affødt kritik fra flere medlemmer af det demokratiske parti. Bernie Sanders, den demokratiske senator for delstaten Vermont, har kaldt forbuddet for et »tegn på en enorm disrespekt for disse valgte ledere«, mens Elizabeth Warren, demokratisk senator for Massachusetts, advarede, at forbuddet ville være en »skammelig, uhørt hændelse«, skriver Washington Post.

Flere pro-israelske organisationer har også kritiseret beslutningen og kaldt den for modstridende med et israelsk ønske om at være mere åben og tolerant over for omverdenen.

»Ethvert medlem af Kongressen bør være velkommen til at besøge Israel som officielle repræsentanter for Israels tætteste allierede,« siger Israel Policy Forum, en jødisk organisation baseret i New York, der opfordrer landet til at genoverveje beslutningen.

Ilhan Omar og Rashid Tlaib er kritikere af Israel og har tidligere støttet et israelsk boykot på grund af landets politik over for palæstinenserne. Derfor forbyder regeringen nu de to medlemmer at besøge landet, da der ifølge premierministeren er grænser for Israels gæstfrihed.

»Som et levende og frit demokrati er Israel åben for alle dets kritikere og for kritik generelt, med én undtagelse: israelsk lov forbyder adgangen for enhver, der opfordrer og orkestrerer et boykot af Israel,« siger Benjamin Netanyahu ifølge Washington Post.

Med kun tre uger til valget i september måned er premierminister Benjamin Netanyahu en presset mand. Derfor har han brug for at virke fast og sikker over for sine støtter. Og et forbud mod to israelsk-kritiske kongresmedlemmer kan være hans næste strategi. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODED BALILTY/Ritzau Scanpix.

Donald Trump vs. the Squad

Det er ikke første gang, at Donald Trump har krydset klinger med Ilhan Omar og Rashid Tlaib, der sammen med demokraterne Alexandria Ocasio-Cortez og Ayanna Pressley udgør den politiske gruppe kaldet »the Squad«..

I juli måned opfordrede præsidenten nemlig de fire medlemmer, der tidligere har været meget kritiske over for den amerikanske præsident, til at tage tilbage til deres oprindelseslande. Tre af kvinderne, Alexandria Ocasio-Cortez fra New York, Ayanna Pressley fra Massachusetts og Rashida Tlaib fra Michigan, er født i USA, mens Ilhan Omar er født i Somalia, men er sidenhen blevet statsborger i USA.

Senere bad Donald Trump om en undskyldning fra dem for de »forfærdelige og hadefulde ting, de har sagt«, som han skrev på Twitter. Til et vælgermøde i den amerikanske stat North Carolina kritiserede Trump igen Omar, hvilket fik flere af Trump-tilhængerne til at råbe i kor: »Send hende tilbage«.

I Israel kæmper Benjamin Netanyahu for at fastholde regeringsmagten tre uger forud for valget den 17. september, og ifølge Washington Post kan forbuddet dermed ses som en strategi for at virke stærk og beslutsom over for sit bagland på højrefløjen, der er fragmenteret.

Ifølge Washington Post frygter flere politikere fra det demokratiske parti i USA desuden, at forbuddet kun vil føre til spændinger mellem deres parti og Israel, som Donald Trump vil kunne udnytte. Derfor vil partiet de kommende dage forsøge at overtale Israel til at skifte mening om forbuddet, siger et højtstående partimedlem til avisen.

I 2017 indførte Israel en lov, som forbyder alle udlændinge, der bevidst og offentligt taler om at boykotte Israel, at komme ind i landet. Siden loven blev gennemført, er den ifølge israelske medier dog kun blevet taget i brug for at nægte visum til en håndfuld studenter, aktivister og kunstnere. Indtil nu.