Israel godkender nye bosættelser på Vestbredden for første gang i 25 år

For første gang siden 1992 godkender den israelske regering nye bosættelser på Vestbredden. I USA vil justitsministeriet appellere påbud mod Donald Trumps indrejseforbud, og så er der sket en revolution inden for rumfartsindustrien, da en raket, der delvist har været brugt før, er landet med succes. Her er nattens nyheder.

Den israelske regering beslutter enstemmigt at godkende opførelse af nye bosættelser på Vestbredden. Beslutningen kommer, samtidig med at den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, forhandler med USA om mulige indgreb over for bosættelsesaktiviteterne. FOTO: Premiereminister, Benjamin Netanyahu, i Jerusalem d. 16. marts. REUTERS/Amir Cohen/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: AMIR COHEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israel godkender nye bosættelser for første gang i 25 år

Regeringen i Israel godkender nye bosættelser på Vestbredden, mens landets premierminister forhandler med USA.

Israels sikkerhedskabinet har for første gang siden 1992 godkendt opførelsen af nye bosættelser på den besatte Vestbred.

Beslutningen er vedtaget enstemmigt.

Det meddeler den israelske regering i en erklæring.

Beslutningen kommer, samtidig med at den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, forhandler med USA om mulige indgreb over for bosættelsesaktiviteterne.

De nye bosættelser vil følge erklæringen blive opført i området Emek Shilo, der ligger tæt på den palæstinensiske by Ramallah på Vestbredden.

Siden Donald Trump blev indsat som præsident i USA, har der blæst milde vinde for bosætterne. Det har fået regeringen i Jerusalem til at godkende tusindvis af nye boliger.

I de seneste årtier har det internationale samfund støttet en tostatsløsning på konflikten, således at der skulle oprettes en palæstinensisk stat ved siden af Israel.

USA har mange gange tidligere forsøgt at hjælpe en aftale mellem de stridende parter i Mellemøsten på vej.

Senest gjorde daværende udenrigsminister John Kerry et større forsøg, men det løb ud i sandet i foråret 2014.

Den nye amerikanske ambassadør i Israel under præsident Donald Trump, David Friedman, har dog vakt stor opmærksomhed med udtalelser om, at USA bør investere i bosættelser i områder, som palæstinenserne gør krav på.

Han støtter også et forslag om at flytte USA's ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det bliver anset som kontroversielt, fordi Israel annekterede Østjerusalem i 1980. Palæstinenserne ønsker byen som hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat. Andre lande - også Danmark - har deres ambassader i Tel Aviv.

/ritzau/Reuters

CHICAGO, IL - MARCH 16: Rachel Weaver protests with other demonstrators outside the office of Immigration and Customs Enforcement (ICE) on March 16, 2017 in Chicago, Illinois. The demonstrators were protesting the revised travel ban that the administration of President Donald Trump was trying to implement. The ban, which would restrict travel from six predominantly Muslim countries, was supposed to be instituted today but was halted yesterday by a federal judge in Hawaii. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON.

Ministerium vil appellere påbud mod Trumps indrejseforbud

USA's justitsministerium vil have en appeldomstol til at ophæve et påbud mod præsidentens nye indrejseforbud.

Det amerikanske justitsministerium vil anke et påbud, der forhindrer gennemførslen af præsident Donald Trumps nye og reviderede indrejseforbud.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Beslutningen om påbuddet er blevet truffet af en føderal dommer i delstaten Hawaii.

Det bliver appeldomstolen i San Francisco, der skal tage stilling til justitsministeriets appel.

Det var samme appeldomstol, der i februar valgte at forlænge suspenderingen af den første version af Donald Trumps indrejseforbud.

Den føderale dommer på Hawaii besluttede onsdag, at påbuddet mod det reviderede indrejseforbud skal gælde, indtil at delstatens retssag om at standse direktivet er endeligt afgjort.

Hawaii mener, at Trumps indrejseforbud diskriminerer muslimer og er i strid med den amerikanske forfatning.

Da selv samme dommer 15. marts besluttede at suspendere en revideret udgave af Trumps indrejseforbud, begrundede han afgørelsen med, at præsidentens ordre var rettet mod en bestemt religion.

- Selv om islam ikke er nævnt med navn i indrejseforbuddet, så vil en objektiv iagttager konkludere, at den præsidentielle ordre blev udstedt med det mål at være til ugunst for en bestemt religion, sagde Derrick Watson ifølge Bloomberg.

Trumps nye forbud omfatter borgere fra seks lande mod før syv, da Irak er blevet slettet fra listen.

Syrien, Libyen, Somalia, Sudan, Iran og Yemen er fortsat omfattet af forbuddet.

Hawaiis demokratiske justitsminister, Douglas Chin, har tidligere kaldt det nye indrejseforbud for en version 2.0 af det første forbud.

/ritzau/

Space X's Falcon 9 rocket lifts off from space launch complex 39A at Kennedy Space Center, Florida on March 30, 2017, with an SES communications satellite. SpaceX blasted off a recycled rocket for the first time on, using a booster that had previously flown cargo to the astronauts living at the International Space Station. / AFP PHOTO / BRUCE WEAVER Fold sammen
Læs mere
Foto: BRUCE WEAVER.

Rumfartsselskab opsender genbrugsraket med succes

Opsendelsen af en raket, hvor en del har været brugt før, ses som en revolution inden for rumfartsindustrien.

Rumfartsselskabet SpaceX gennemførte torsdag en opsending og landing af en raket, hvor en del af den havde været brugt før.

- Det er en revolution inden for rumfart, siger selskabets grundlægger, milliardæren Elon Musk.

Således havde rakettens første trin - som er den del, der løfter raketten op fra Jorden - også været brugt til at sende det ubemandede rumskib Dragon op for et år siden.

Efter sin jomfrurejse blev raketdelen efterfølgende samlet op fra havet.

Det er første gang, at en raket er blevet opsendt to gange. Eksperter betegner torsdagens begivenhed som et historisk skridt i rumfartsindustrien, hvor især private aktører forsøger at nedbringe omkostningerne for rumrejser.

- Dette er en fantastisk dag for rumfartsindustrien. Det betyder, at man kan bruge den dyreste del af en rumraket om og om igen.

- Det kommer til at indebære en revolution for rejser til rummet, udtaler Elon Musk, der også er manden bag elbilen Tesla.

/ritzau/Reuters

KEY BISCAYNE, FL - MARCH 30: Caroline Wozniacki of Denmark match point against Karolina Pliskova of the Czech Republic during Day 11 of the Miami Open at Crandon Park Tennis Center on March 30, 2017 in Key Biscayne, Florida. Al Bello/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Fold sammen
Læs mere
Foto: AL BELLO.

Wozniacki laver flot comeback og er i endnu en finale

Den danske tennisspiller tabte første sæt, men udraderede derefter Karolína Plísková i semifinalen i Miami.

Caroline Wozniacki er klar til sin tredje WTA-finale i år.

Torsdag spillede den danske tennisspiller sig i finalen ved Miami Open i USA, da hun efter en flot indsats besejrede tjekken Karolína Plísková i semifinalen.

Sejrscifrene blev 5-7, 6-1, 6-1 i Wozniackis favør.

Efter et meget lige første sæt var den 26-årige dansker aldeles suveræn. Og hun vandt stort over verdensranglistens nummer tre.

- Det er hårdt, når man taber første sæt efter at have haft sætbold. Det rammer én en lille smule, siger hun til WTA's hjemmeside.

- Det føles ekstremt rart at stå i finalen her i Miami. Det er min første finale her, og det er en speciel turnering, så jeg er virkelig glad for, at jeg er kommet så langt.

Og at det var verdens nummer tre, der blev besejret, gjorde kun sejren bedre for Wozniacki, der nu jagter titel nummer 26 i karrieren.

- Hun har spillet ekstremt godt både sidste år og i år. Hun har vundet så mange kampe og vundet et par turneringer allerede i år, og hun slog mig sidst. Så at komme derud og kæmpe mig ind i kampen og vinde den betyder meget for mig.

Caroline Wozniacki har tabt de to finaler, som hun foreløbig har været i efter nytår. Den ene i øvrigt til Karolína Plísková.

I finalen i Miami skal danskeren møde enten amerikaneren Venus Williams eller briten Johanna Konta. De mødes natten til fredag dansk tid i den anden semifinale.

Caroline Wozniacki havde vundet tre af fire indbyrdes kampe mod Karolína Plísková før torsdagens kamp.

Danskerens seneste sejr lå dog tilbage i 2014, og tidligere i år vandt den 1,86 meter høje tjekke 6-3, 6-4 over Caroline Wozniacki i finalen ved WTA-turneringen i Doha.

Caroline Wozniacki kom i Miami under pres fra kampens første parti.

Her fik hun brudt sin serv, da Karolína Plísková udnyttede sin tredje breakbold i partiet.

Danskeren holdt dog fast og fik brudt tilbage til stillingen 4-4.

Foran 5-4 havde Caroline Wozniacki tre sætbolde i Karolína Plískovás serv. Men tjekken var ikke indstillet på at lade danskeren sejre.

Tjekken tre fik udlignet til 5-5 og brød derefter for anden gang i sættet.

Så kunne Plísková serve sættet hjem. Hun fik sin anden sætbold i partiet, da Caroline Wozniacki kiksede en oplagt flugtning ved nettet.

Danskeren kunne herefter ikke returnere tjekkens kraftfulde serv over nettet. Og så gik første sæt til Karolína Plísková.

I andet sæt var rollerne byttet om. Caroline Wozniacki brød først modstanderens serv til 2-0. Efter endnu et servegennembrud vandt danskeren sættet 6-1.

Wozniacki fortsatte dominansen fra begyndelsen af tredje sæt, og efter et servegennembrud til 2-0 marcherede danskeren sikkert mod sejren.

/ritzau/

A Sea king helicopter flies above Bala Lake, north Wales during a simulated flood rescue, on March 9, 2011. Representatives from the three fire and rescue service in Wales, North Wales Police, the RNLI, RAF Search and Rescue, Environment Agency Wales, Gwynedd Council, Welsh Ambulance Services NHS Trust and North Wales Mountain Rescue Association took part today in Exercise Gwyniad by staging simulated flood rescues in challenging conditions around the Bala area in Gwynedd, north Wales. The exercise will link in to a large-scale emergency flood exercise, Exercise Watermark, which will take place across England and Wales to test national and regional responses to severe flooding from rivers, the sea, reservoirs, groundwater and surface water. AFP PHOTO/ANDREW YATES Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW YATES.

Fem personer omkommer i helikopterstyrt i Wales

Politiet har endnu ikke frigivet navnene på de fem omkomne, der ifølge britiske medier er i familie.

Fem personer er omkommet i et helikopterstyrt i Snowdonia i Wales.

De fem personer var alle fra samme familie, skriver Sky News.

Vraget fra helikopteren og de fem lig blev fundet i Rhinog-bjergene nær Trasfynydd torsdag.

Politiet oplyser, at alle ofrene er voksne.

De kommer alle fra området nær Milton Keynes.

BBC Wales skriver, at to af de omkomne er Kevin og Ruth Burke. Kevin Burke ejede et entreprenørfirma i Milton Keynes, hvor helikopteren var indregistreret.

Helikopteren lettede fra Luton onsdag, men forsvandt senere fra radaren, da den passerede ud for Caernarfon Bay. Siden har den været eftersøgt, men blev fundet torsdag.

Gareth Evans fra North Wales Police oplyser, at helikopteren blev fundet i et svært tilgængeligt område.

- Et nedstyrtningssted er blevet fundet, og fem personer er døde i den ulykke. Jeg håber på en forståelse for, at det er en svær tid for alle, der er involveret. Vores tanker er hos dem.

- Det er endnu ikke foretaget en officiel identifikation af de omkomne, så vi kommer ikke til at offentliggøre nogen detaljer om de involverede på nuværende tidspunkt, siger Gareth Evans.

Politiet har endnu ikke offentliggjort det præcise område, hvor helikopteren styrtede ned og opfordrer offentligheden til at blive væk fra området, for at redningspersonel kan komme frem.

Der er ligeledes indført flyveforbud over en del af redningsområdet.

- Bjærgningen af ofrene er ikke kun vigtig for deres familier, men også for de videre undersøgelser da det kan hjælpe til at forstå årsagen, siger Gareth Evans.

/ritzau/

 

LÆS MERE