Israel går til modangreb på EU og USA

EU's udenrigschef, Catherine Ashton, har fået sin sag for under besøg i Israel. Israels udenrigsminister nægter at sætte en stopper for omstridte boliger.

EU's udenrigschef, Catherine Ashton, har fået sin sag for under besøg i Israel. Israels udenrigsminister nægter at sætte en stopper for omstridte boliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIRIAM ALSTER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge blev USA's vicepræsident, Joe Biden, ydmyget, da Israel annoncerede planerne om nye boliger i Østjerusalem midt under Bidens besøg i Israel.
 
Onsdag var det så EU's udenrigschef, Catherine Ashton, som måtte erkende, at den israelske regering ikke har tænkt sig at lægge en dæmper på retorikken, selvom der er fint besøg.
 
På et fælles pressemøde mellem Ashton og Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman, gik Lieberman således til modangreb på både USA og EU, der har fordømt de nye boliger.
 
- Kravet om at forbyde jøder at bygge i Østjerusalem er fuldstændigt urimeligt, fastslog udenrigsministeren ifølge nyhedsbureauet AFP.
 
- Jeg mener, at dette krav på mange måder bliver brugt som en mulighed for det internationale samfund til at kaste sig over Israel og lægge pres på Israel og forlange ting, som er urimelige, fortsatte Lieberman.
 
Lieberman tilføjede, at han har talt med flere ledere om, hvordan det ville virke, hvis man forbød arabere at købe lejligheder i Vestjerusalem.
- De sagde alle, at det ville gøre Israel til en apartheidstat, sagde Lieberman.
 
Dermed var Catherine Ashton langt fra at opfylde ønskerne hos den palæstinensiske præsident, Mahmud Abbas, som hun mødtes med tidligere onsdag.

 Ifølge en palæstinensisk talsmand overrakte Abbas et brev til EU-repræsentanten, hvor han "forlanger, at EU griber ind for at presse Israel til et totalstop for bosættelser i de palæstinensiske områder, inklusiv Jerusalem".
 
EU's nye udenrigschef tog hul på sin rundrejse i Mellemøsten i denne uge med ønsket om at skabe nyt liv i fredsforhandlingerne.
 
- Vi lægger stor vægt på en løsning af den israelsk-arabiske konflikt. Det er centralt som en del af løsningen for andre problemer i regionen, men selvfølgelig også i EU's interesse, lød det fra Ashton.
 
Men i stedet for at nærme sig en løsning har hun kunnet se, at situationen er blevet mere anspændt fra dag til dag under besøget.
 
Tirsdag opstod de værste uroligheder i Jerusalem i årevis, da hundredvis af palæstinensere stødte sammen med israelsk politi efter protester mod de nye boliger samt genopbygningen af en antik synagoge blot få hundrede meter væk fra al-Aqsa-moskeen.
 
Samtidig har Hamas benyttet lejligheden til at opfordre til en ny fælles palæstinensisk opstand - også kaldet intifada - mod Israel.
 
Catherine Ashton fortsætter sin rundtur i Mellemøsten med et besøg i den besatte del af Gaza torsdag, inden hun fredag drager videre til Moskva til et møde i den såkaldte Mellemøstkvartet bestående af EU, FN, USA og Rusland. Her er det også de israelske planer om nye boliger, der står øverst på dagsordenen.
 
/ritzau/