Israel fortsætter med at finde hemmelige Hizbollah-tunneler

To af de tunneler, som Israel har fundet, overskrider den grænse, der blev trukket for at afslutte krigen mellem Libanon og Israel i 2006, vurderer FN.

Israelske soldater står vagt ved udgravningsarbejdet nær den sydlige grænseby Mays al-Jabal i Libanon. Mens israelske soldater finder libanesiske angrebstunneler under grænsen til Israel, sidder libanesiske soldater klar til at holde dem tilbage fra deres side af grænsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hussein Malla/AP/Ritzau/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Libanesiske og israelske soldater observerer hinanden tæt i disse dage, mens de vagtsomt står på hver sin side af den israelsk-libanesiske grænse.

Mens israelerne leder efter libanesiske angrebstunneler på deres side, sidder libaneserne klar til at tilbageerobre dem fra deres.

Spørgsmålet har været, hvem der først tages i at overtræde den såkaldte blå linje, altså den FN-observerede grænse mellem de to lande? Ifølge FN var det Libanon. Det skriver Al Jazeera.

Israel har i alt fundet og ødelagt fire tunneler, som den libanesiske Hizbollah-milits mistænkes for at have gravet, og i hvert fald to af dem passerer den såkaldte blå linje mellem landene, bekræfter FN, der stadig undersøger Israels fund.

Dårligt nyt for Libanon

I begyndelsen af december igangsatte Israel den såkaldte Operation Northern Shield langs landets nordlige grænse mod Libanon. Her har israelske soldater ledt, fundet og ødelagt tunneler, som de mistænker Hizbollah for at ville bruge som angrebsveje ind i Israel. Mens Israel har fundet tunnelerne, har Libanons soldater stået klar ved grænsen for at holde israelerne tilbage på deres egen side af den Blå Linje.

FNs erklæring er dårligt nyt for Libanon. Ifølge den FN-resolution, der blev vedtaget med afslutningen af krigen mellem Libanon og Israel i 2006, måtte ingen andre bevæbnede grupper end den libanesiske hær befinde sig i det område, hvor tunnelerne er blevet gravet. Hvis det virkelig er Hizbollah, der står bag tunnelerne – hvilket ikke ville være usandsynligt – har Libanon med andre ord ikke holdt sin del af våbenhvileaftalen.

FN vil fortsætte sine undersøgelser af Israels fund, men beskriver tunnelerne som noget, der bør give »alvorlig bekymring«, og har bedt libanesiske myndigheder om at følge op på overtrædelsen, skriver Al Jazeera.

Libanon havde valg i maj 2018, men det er endnu ikke lykkedes at danne en ny regering. Saad Hariri, der tidligere har været og formentlig igen bliver premierminister, siger dog, at Libanon fuldt ud forpligter sig til at rette op på overtrædelsen, respektere våbenhvilen og den blå linje.