Israel: Fejlberegning bag angreb på FN-skole

Et israelsk angreb på en FN-skole i sidste uge, der kostede mindst 40 civile livet, var resultatet af en teknisk miskalkulation. Det forklarer Israels militær i ny rapport.

Foto: Said Khatib
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM
Det var en teknisk fejl, der var skyld i, at israelske morterer tirsdag i sidste uge dræbte mere end 40 civile flygtninge på en FN-skole i Jabaliya-lejren, nord for Gaza By. De israelske morterer ramte 30 meter ved siden af målet, der var en Hamas-gruppe i færd med at skyde Kassam raketter af.

Det skriver den israelske avis Haaretz er resultatet af en foreløbig undersøgelse af begivenheden, som den israelske hær, IDF, har foretaget.

Den israelske undersøgelse, der er foretaget af IDFs faldskærmsbrigade, der er ansvarlig for det pågældende område, viser, at de militante havde affyret en raket mod Israel fra en gård ved siden af FN-bygningens skolegård.

IDF-styrkerne ville have affyret et såkaldt ”smart missil” – et præcisions-våben, der blev introduceret under Libanonkrigen – mod Hamas-gruppen. Men en teknisk fejl gjorde det umuligt. I stedet besluttede IDF-lederne på stedet at affyre mortergranater, udstyret med GPS med det formål at ramme præcist.
Imidlertid har GPS-elementet en fejlmargin på 30 meter, og en af de israelske morterer ramte derfor direkte ned i skolen. To andre missiler ramte den gård, hvor Hamas-folkene havde affyret Kassam-raketterne og dræbte mindst to Hamas-brødre, som Israel senere har oplyst navnene på.

Haartz’ militærmedarbejder fremhæver, at nogle IDF-officerer mener, at militæret burde have afstået fra at bruge de upræcise morterer. Militæret bekræfter også over for Haaretz, at FN-skolen er indført som et helle for flygtninge på samtlige militære kort.

Hamas har sagt, at angrebet på Fakhora-pigeskolen har kostet 42 dræbte og snesevis af sårede, men ledende israelske officerer afviser ifølge avisen, at tabstallene er så store.

På forespørgsel fra Berlingske Tidende siger en unavngiven talsmand for IDF, at man ”af sikkerhedsgrunde” hverken vil be- eller afkræfte oplysningerne i Haaretz.