Israel fastholder: Iran udvikler atomvåben

Den amerikanske rapport om at Iran alligevel ikke udvikler atomvåben fik en vred modtagelse i Israel, som styret i Teheran har truet med at fjerne fra landkortet.

Israel fastholder, at Iran har genoptaget sit militære atom-program og kan have atom-våben om to år.

Det israelske efterretningsvæsen Mossad mener fortsat, at Iran forsøger at udvikle atomvåben. Det sagde Israels forsvarsminister Ehud Barak tirsdag:

”Det virker, som om Iran i 2003 i en vis periode indstillede sit militære atomprogram, men så vidt vi ved, har landet sikkert genstartet det,” sagde Barak.

Kommentaren var respons på en amerikansk efterretningsrapport, der blev offentliggjort mandag og markant reviderede den tidligere amerikansk efterretningsvurdering fra 2005.

I den nye rapport fastslår samtlige 16 amerikanske efterretningsorganisationer, at Irans handlinger er rationelle, motiveret af en ”cost-benefit” kalkyle og ikke af en vanvittig besættelse af at producere atomvåben uagtet konsekvenserne.

Ifølge rapporten indstillede Iran sit militære atomvåben-program i 2003 på grund af internationalt pres og er i dag fokuseret på et civilt, fredeligt atom-program.

Israel, der som USA's nærmeste allierede i Mellemøsten allerede blev orienteret om rapporten i sidste uge, er imidlertid langt fra overbevist om de nye konklusioner. Israelske efterretningseksperter mener fortsat, at Iran vil kunne opnå atomvåben så tidligt som 2009 eller 2010.

Amerikanske efterretningseksperter mener til sammenligning 2012-2013.

Forskellen i vurderingen, der beror på de samme oplysninger, er, at USA og Israel anlægger meget forskellige anskuelser.

Israel fokuserer på det værst tænkelige scenario, mens USA antager, at selv hvis Iran får fingre i den nødvendige teknologi, vil iranerne fortsat have besvær med at implementere den.

Den israelske premierminister Ehud Olmert undlod at udbasunere sin skepsis, men pointerede, at Iran fortsat er farligt:

”Ifølge denne rapport og den amerikanske position er det vitalt at fortsætte bestræbelserne på at hindre Iran i at opnå [atomare] evner,” sagde han.

Iran og Israel er ærkefjender. Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad har åbent forkyndt, at Iran agter at ”stryge Israel fra verdenskortet.” Og Iran støtter åbenlyst de militante islamiske grupper Hizbollah og Hamas, som bekæmper Israel.

Den nye rapport er blevet udlagt som om, den udelukker, at USA nu vil angribe Iran militært, som Bush-regeringen længe har truet med. Men selv denne konklusion stillede Ehud Barak spørgsmålstegn ved:

”Vi kan ikke tillade os selv at læne os tilbage blot på grund af en efterretningsrapport fra den anden side af jorden, selv hvis den er fra vores mest storartede ven,” sagde han.

Rapporten faldt til gengæld i særdeles god jord i Iran, hvor udenrigsminister Manouchehr Mottaki pointerede, at den beviste Irans påstand om, at dets atom-program blot har fredelige, civile formål.

”Det er naturligt, at vi byder det velkommen, når lande, der i fortiden har stillet spørgsmål og været ambivalente om denne sag… nu har ændret deres holdning til det realistiske.”

”Irans fredelige atom-programs natur er ved at stå klart for verden,” sagde han.