Israel fængsler jødiske militante uden rettergang

To jødiske højreekstremister er søndag blevet fængslet efter sidste uges mordbrand, der har dræbt en lille palæstinensisk dreng og hans far.

Venner og familie sørger ved begravelsen af Saad Dawabsha, som var far til en halvandetårig dreng, Både far og søn blev dræbt i en mordbrand under et jødisk terrorangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAAFAR ASHTIYEH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Da en 18 måneder gammel palæstinensisk dreng 31. juli blev dræbt af en mordbrand i sin families hjem i byen Duma på Vestbredden, skabte det på ny voldsomme uroligheder. Lørdag døde drengens far af kvæstelser efter branden, der fra begge sider af den gamle konflikt betegnes som et terrorangreb.

Søndag har Israel anholdt flere personer under en razzia i den ulovligt besatte del af Vestbredden. Razziaen var en del af efterforskningen af mordbranden, og to formodede jødiske militante er efterfølgende blevet fængslet uden rettergang.

Det er samtidig første gang siden mordbranden, at det israelske politi har lavet en operation i det besatte område, skriver Reuters.

De formodede jødiske ekstremister stak om morgenen fredag 31. juli ild til den palæstinensiske families hus. Gerningsmændene havde på hebraisk skrevet »hævn« på en mur foran familiens hus.

Den lille dreng blev dræbt, mens hans fire år gamle storebror samt moren og faren kom svært til skade. Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, aflagde besøg hos familien på hospitalet i sidste weekend. Det var her, faren døde af sine kvæstelser lørdag morgen.

»Da jeg besøgte familien på hospitalet i sidste uge, lovede jeg, at vi ville bruge alle de værktøjer, vi har til rådighed, for at fange morderne og bringe dem for retten - og det er det, vi gør,« forsikrer Netanyahu ifølge Reuters i en meddelelse.

De to mistænkte militante er søndag blevet placeret i såkaldt »administrativ detention« i seks måneder, oplyser forsvarsminister Moshe Yaalon ifølge Reuters. En tredje mand blev ligeledes fængslet uden rettergang tirsdag.

Israel tilbageholder på samme vis hundredvis af palæstinensere uden forudgående rettergang. Netanyahus sikkerhedskabinet godkendte efter mordbranden brugen af tilbageholdelser af israelske statsborgere.

Brugen af fængslinger uden rettergang kritiseres af menneskerettighedsforkæmpere og jurister verden over, men Netanyahu forsvarer metoden med henvisning til den tilspidsede sikkerhedssituation.