Israel får missilskjold mod granater og raketter

Skjoldet skal beskytte israelerne mod angreb fra Libanon og Gaza.

To Hamas-soldater i Gaza klargør en Qassam-rakket til affyring. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Kongressen i Washington siger ja til præsident Barack Obamas anmodning, vil Israel meget snart få hjælp til at opstille et nyudviklet avanceret missilsystem, der kan skyde ikke blot raketter, men også artilleri- og mortergranater ned inden de rammer jorden.

Systemet der ifølge BBC er døbt ”Iron Dome” blev udviklet af israelerne i kølvandet krigen i Libanon i 2006, hvor Hezbollah sendte op mod 4000 Katyusha-raketter afsted mod det nordlige Israel fra Sydlibanon.

Siden er systemet blevet videreudviklet og blev meldt operationsklar af israelerne i februar.

Trods historisk kølige relationer mellem de to lande som følge af israelernes fortsatte opførelse af bosættelser i det besatte Østjerusalem, har præsident Obama alligevel anmodet Kongressen om at bevilge ekstra 200 mio. dollar i militærhjælp til Israel for at sikre, at missil-systemet kan integreres i den israelske hær.

Missil-sysmet er også designet til at uskadeliggøre de mere eller mindre hjemmelavede Qassam-raketter, som Hamas med mellemrum sender ind over Israel fra Gazastriben.

Hverken Katyusha- eller Qassam-raketterne er specielt præcise våben og såvel tab som skader efter angreb med dem har været begrænsede i Israel, men som terrorvåben fungerer de.

Det nye missilsystem der består af containere med 20 missiler og opererer på basis af radarobservationer, vil efter oplysningerne ikke blot være effektivt mod raketter men også mod indkomne morter- artillerigranater i baner fra fire til 70 kilometers afstand.