Israel dræber teenageres formodede mordere

Israel dræbte tirsdag de to formodede bagmænd bag kidnapningen af tre jødiske teenagere. Hamas fordømmer Israel, men forhandlingerne i Cairo fortsætter.

Palæstinensere gik tirsdag til angreb på israelske soldater, efter at israelerne havde dræbt de to, der formodentlig slog tre israelske teenagere ihjel i juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMMAR AWAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Det tog mere end tre måneder for hele Israels sikkerhedsapparat at afslutte kidnapningsdramaet, der ses som hovedårsagen til sommerens krig i Gaza.

Klokken et natten til tirsdag omringede specialstyrker fra Israels grænsepoliti og soldater fra Duvdevan eliteenheden et hus i den palæstinensiske del af Hebron. I en handling, der omtales som »trykkoger-metoden« kørte de israelske styrker en bulldozer i stilling til at vælte husets mure. Inde i huset gemte de seneste tre måneders to mest eftersøgte palæstinensere sig. Marwan Qawasme og Amer abu Aisha. Ifølge Israel var de mændene bag kidnapningen af og mordet på tre israelske teenagere i juni 2014.

Begge palæstinensere blev skudt under den israelske operation. Ifølge det israelske militær var de to eftersøgte bevæbnede.

Hændelsen har øget spændingen på Vestbredden. I går kom det til kampe mellem palæstinensere og israelske soldater, og mens Israels jødiske befolkning onsdag forbereder sig på aftenens fejring af jødisk nytår, frygtes nye sammenstød.

Israels udviklingsminister, Silvan Shalom, roser hæren for at afslutte kidnapningssagen på det jødiske kalenderårs sidste dag.

»Det har taget tid, men Israel har nu vundet skræmmeevnen tilbage. Både i form af krigen i Gaza, men også med likvideringen af teenagernes mordere.«

Israel har endnu ikke fremlagt bevis for, at de to dræbte palæstinensere stod bag kidnapning eller mord på de tre jødiske teenagere. Kidnapningen førte til et voldsomt israelsk pres på Hamas på Vestbredden i juni måned. Hamas reagerede med at opildne til demonstrationer i Vestbreddens byer og igangsatte raketaffyringer mod Israel fra Gaza.

Voldsoptrapning

Volden eskalerede betydeligt efter en gruppe jøders kidnapning og mord på en palæstinensisk teenager i Jerusalem. Næsten en måned efter kidnapningen af de tre jødiske teenagere igangsatte Israel en omfattende operation i Gaza, der varede 51 dage.

Hamas fordømmer Israels drab på de to Hamas-medlemmer fra Hebron og beskylder Israel for at forsøge at torpedere fredsforhandlingerne, der begyndte i går i Cairo. Hamas’ leder, Salah Bardawil, beskylder også Det Palæstinensiske Selvstyres efterretningstjeneste for at samarbejde med den israelske hær.

Efter offentliggørelsen af Israels operation i Hebron aflyste Hamas sin deltagelse ved forhandlingsbordet, men vendte senere tilbage efter egyptisk pres.

Parterne forsøger at forhandle sig til en langvarig aftale, der skal markere Gaza-krigens endelige afslutning.

Hamas og Israel er stadig uenige på en række punkter, men afholder sig fra at angribe hinanden indtil videre. Blandt de store stridspunkter er Hamas’ krav om at bygge en havn i Gaza og Israels krav om at afvæbne Hamas. Israel forlanger også udlevering af to israelske soldaters lig, som Hamas menes at holde skjult.

De kommende uger er præget af helligdage i Israel, men forhandlingerne, hvor parterne taler indirekte til hinanden med egyptisk mægling, vil fortsætte sporadisk i løbet af oktober.