Israel beskylder EU for hykleri om bosættelser

Den israelske premierminister beskylder EU for hykleri, efter flere israelske ambassadører er blevet indkaldt til en samtale om nye bosættelser,

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, beskyldte torsdag EU for at have en hyklerisk holdning, efter unionen har indkaldt israelske ambassadører til en samtale på grund af Israels planer om at opføre cirka 1.800 nye bosætterhjem på den besatte Vestbred.

»Det er hyklerisk. EU kalder vores ambassadører ind på grund af opførelsen af nogle få huse? Hvornår indkalder EU de palæstinensiske ambassadører, fordi de opildner til Israels ødelæggelse?« sagde Benjamin Netanyahu ifølge Reuters torsdag ved sin årlige nytårsreception.

Premierministeren understregede, at »denne ubalance« ikke er fremmende for fredsprocessen, der blev genoptaget under amerikansk mægling i juli.

De israelske planer om nye bosættelser på Vestbredden blev fremsat sidste fredag - få dage efter det seneste besøg fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, der har fordømt bosættelserne som »illegitime«.

USA har sat april som tidsfrist for en midlertidig fredsaftale mellem Palæstina og Israel. Derefter skal en endelig aftale - herunder om en tostatsløsning - forhandles på plads.

EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, har ifølge Reuters udtrykt »dyb bekymring« over Israels seneste træk, da bosættelserne ifølge hende er »ulovlige i henhold til international lovgivning, udgør en hindring for fred og truer med at gøre tostatsløsningen umulig«.

Talsperson for det israelske udenrigsministerium Yigal Palmor siger til AFP, at det er de israelske ambassadører i London, Rom og Paris, der er blevet indkaldt til samtale af EU.