Israel begraver Frankrigs dræbte jøder

Mens 2.000 i Jerusalem sagde farvel til terrorofrene fra Hyper Cacher i Paris, peger grafen over jøder, som emigrerer fra Frankrig til Israel, opad. Der ventes 10.000 nye i år.

De fire dræbte gidsler fra det jødiske supermarked i Paris blev i går begravet i Jerusalem. Her stedes en af de dræbte til hvile. Ligene af Yohan Cohen, Philippe Braham, François-Michel Saada og Yoav Hattab blev tidligt i går morges fløjet fra Frankrig til Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: MENAHEM KAHANA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Fra en azurblå himmel oplyste solen de hvide gravsten i Jerusalems nekropolis, Givat Shaul. En jævn strøm af mennesker gik mod ceremonipladsen ved 11-tiden, en time før de fire myrdede jøder fra Hyper Cacher i Paris – Yoav Hattab, 20 år, Yohan Cohen, 22 år, Philippe Braham, 40 år, og Francois-Michel Saade – skulle begraves. Samtalerne forud for begravelsens start klokken 12 var oftere på fransk end hebraisk, og det markante flertal af de omkring 2.000 fremmødte tilhørte det fransk-israelske samfund.

Fire mennesker holdt plakater frem i en slags stille protest, og i tilgift til de kendte ord fra de seneste dage: »Je suis Charlie« og »Je suis juif,« henholdsvis »Jeg er Charlie« og »Jeg er jøde,« stod også ordene: »Jeg er død, bare fordi jeg er jøde.« De allerfleste af de fremmødte var jøder, der var indvandret til Israel fra Frankrig.

»Immigration bør være en frivillig sag og ikke tvinges igennem på grund af vold,« siger Linda Cohen, som selv kom til Israel for ti år siden. Som mange af de fremmødte er hun moderne ortodoks og praktiserende religiøs. Det er ventet, at indvandringstempoet af franske jøder til Israel vil tage til.

I søndags sagde Natan Sharansky, leder af Jewish Agency, som administrerer immigrationen til Israel, til den jødiske avis Forward, at han: »vurderer, at i omegnen af 10.000 jøder vil immigrere i 2015« fra Frankrig.

Flere emigrerer

Fra 2013 er antallet af jøder, der flytter til Israel, steget. Før den tid lå tallet relativt stabilt på cirka 2.000 om året, men efter terrorangrebet på den jødiske skole i Toulouse i marts 2012 har grafen slået et knæk og peger nu stejlere opad.

Selv om der nok kommer flere franske jøder til Israel i år, er der dog endnu ikke tale om en moderne exodus.

Ejendomsmæglere siger til det israelske dagblad Ha’aretz, at der de seneste år har været en nedgang i salget af ejerboliger til udenlandske jøder. Dette salg toppede i 2005-2006.

Cirka tre procent af Frankrigs jøder, som anslås til at udgøre et sted mellem 500.000 og 600.000 i alt, er flyttet til Israel de seneste fem år, mens andre har valgt London og New York.

Utrygge jøder

Ceremonien i Jerusalem begyndte med, at de fire dræbte blev båret frem indsvøbt i jødiske bønnesjaler. De stærkeste mindeord kom fra enken efter Philippe Braham. Parret havde fire børn, men et af dem mistede livet for nogle år siden. »Hvad kan jeg sige, Philippe, min elskede, du var perfekt... I dag sidder du deroppe sammen med min søn,« sagde Valerie Braham grædende.

Yoav Hattabs far, der er rabbiner for en af Tunesiens få jødiske menigheder, nøjedes med at sige: »Jeg har ikke noget at sige og godtager himlens dom.«

Israels præsident, Reuven Rivlin, var også tydeligt berørt under sin tale: »Vi ønskede aldrig, at I skulle komme på denne måde. Vi ønskede, at I skulle komme i levende live,« sagde han og tilføjede: »Jeg opfordrer Europas regeringer til igen at gøre Europa trygt for jøder.«

Premierminister Benjamin Netanyahu havde den samme besked i sin tale under besøget i Paris. Her opfordrede han de franske jøder til at komme til Israel og tilføjede så: »Vi vil tage imod jer med åbne arme.«

Netanyahu opfordrede også alle »oplyste nationer til at samarbejde mod den islamistiske terror.«

På grund af den kommende israelske valgkamp fik også oppositionens leder, Yitzhak Herzog, lov til at tale, mens den franske miljøminister, Ségolène Royal, afsluttede talerækken med at sige:

»Antisemitismen har ingen plads i Frankrig, og Frankrig vil ikke være det samme land uden jøder.« Ministeren overrakte også den franske æreslegion til de efterladte.

De tilstedeværende gik stille væk efter ceremonien, mens de nærmeste pårørende begravede deres døde. Igen hørte man overalt fransk fra jøder, der har forladt Frankrig.

»Området omkring Hyper Cacher var et af de få steder, hvor man åbent kunne vise, at man var jøde uden at være bange,« sagde teenageren Shaul Ganbi, som kom til Israel for 11 år siden.

»Sådan er det ikke længere.«