Israel anklages for ulovlig brug af fosforbomber

Menneskerettighedsorganisation anklager Israel for ulovligt brug af fosforbomber.

Det er billeder som dette, der har fået kritikere til at anklage Israel for ulovligt at bruge fosforbomber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jerry Lampen / Reuters

Organisationen Human Right Watch anklager den israelske hær for at anvende fosforbomber, der forårsager kraftige forbrændinger, hvis de rammer mennesker, i offensiven mod Hamas i Gaza.

Der er tale om såkaldt hvid fosfor, der ifølge international lov er tilladt at anvende over åbne slagmarker til at lægge røgslør ud, men som er forbudt i tæt bebyggede områder.

Hvid fosfor kan brænde huse ned og forårsage forfærdelige forbrændinger hvis det rammer huden,” siger Marc Galarsco, til BBC. Fosfor har den egenskab at det brænder igennem hud og kød ind til knoglen.

Palæstinensiske hospitalskilder i byen Khan Younis siger, at israelerne har brugt fosforbomber og at de har modtaget sårede der var forbrændt af fosfor.

Fosforgranater kan affyres fra kanoner og Times Online viser på sin hjemmeside et foto af en israelsk soldat der er ved at klargøre en granat af denne type til affyring.

Granaterne eksploderer i luften og alt efter højden spredes der en sværm af brændende fosfor-kugler som når de rammer jorden skaber et røgtæppe, men som udgør en fare for ubeskyttede civile.

Den israelske hær afviser beskyldningerne, og henviser til, at den ”kun benytter våben, der er tilladt efter international lov.”