Israel anholder palæstinensisk parlamentsformand

Eftersøgningen af tre israelske teenagere ved Vestbredden griber om sig. Natten til mandag anholdt den israelske hær den palæstinensiske parlamentsformand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre israelske drenges forsvinden er blevet et storpolitisk emne ved Vestbredden.

Natten til mandag arresterede den israelske hær 40 palæstinensere, hvor Aziz Duwaik, formand for det palæstinensiske parlament og et fremtrædende medlem af oprørsgruppen Hamas, var én af dem.

Dermed synes situationen endegyldigt at have forvandlet sig til storpolitik i det skrøbelige område ved Vestbredden, hvor urolighederne længe har ulmet på grund af det stadig stigende antal jødiske bosættelser, der skyder op i området.

Natten til mandag kostede urolighederne det første liv, efter en ung palæstinenser blev dræbt i en konfrontation mellem israelske soldater og stenkastende palæstinensere.

Og lokale medier rapporterer om kampe i flere byer i området - blandt andre Hebron og Ramallah - hvor israelerne har været på jagt efter forsvundne teenagere.

De tre israelske drenge - på henholdvis 16,16 og 19 år forsvandt på vej hjem fra skole i torsdags, og den israelske hær har siden da orkestreret en omfattende eftersøgning i området efter de tre drenge - fortsat uden held.

På den politiske scene har begge parter skudt med skarpt mod hinanden. Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, beskyldte først det palæstinensiske selvstyre for at stå bag kidnapningen, men fik i løbet af søndagen modereret det til, at det var Hamas, den palæstinensiske oprørsgruppe, der står bag de tre drenges forsvinden. På den anden side har Mahmoud Abbas, leder af det palæstinensiske selvstyre, kaldt Israels beskyldninger for en »joke«, samtidig med at han fordømte kidnapningen. Mandag fulgte Mahmoud Abbas op med endnu en fordømmelse - denne gang af Israels masseanholdelse natten til mandag.

Nyhedsbureauet Reuters mener at vide, at de israelske soldater jagter en gruppe militante palæstinensere, der eftersigende skulle transportere de tre drenge rundt i en bil i området.