Israel accepterer egyptisk offensiv mod islamister

Egypten har indledt en omfattende aktion mod militante grupper på Sinai-halvøen. Angrebet sker med nabolandet Israels velsignelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EGYPTEN: Svært bevæbnede islamistiske grupper udgør en stigende trussel mod sikkerheden i Egypten, men nu har landets militær indledt en offensiv på Sinai-halvøen, hvor de grupperne holder til.

Angrebene begyndte fredag, og foreløbig er 32 »kriminelle elementer« blevet dræbt, mens yderligere 38 mistænkte islamister er blevet anholdt. Det oplyste oberst Ahmed Mohamed Ali ifølge Reuters på et pressemøde i Cairo lørdag, hvor han også fortalte, at de egyptiske myndigheder har koordineret angrebet med nabolandet Israel.

Fredsaftalen mellem Egypten og Israel, som blev indgået i 1979, siger, at egyptisk militær ikke må befinde sig på Sinai, der grænser op til Israel. Men israelerne har altså accepteret offensiven mod islamisterne, der også har forsøgt at angribe israelske mål.

- Tilstedeværelsen af egyptiske tropper i Sinai er koordineret med Israel, understregede oberst Ahmed Mohamed Ali på lørdagens pressemøde.

En anonym israelsk diplomat bekræfter oplysningen.

- Der er dialogen mellem Israel og Egypten. Kommunikationskanalerne mellem landenes forsvar holdes åbne, siger diplomaten til Reuters.

Offensiven er blevet udløst af et angreb på en grænsepost ved grænsen til Israel 5. august, hvor militante islamister dræbte 16 egyptiske grænsevagter.

Forholdet mellem de to nabolande er yderst anstrengt efter valget af den moderat islamiske Mohamed Morsi som ny præsident i Egypten. Hans tilhængere har krævet den historiske fredsaftale med Israel ophævet, men foreløbig har præsidenten lovet at respektere aftalen.