Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er ikke engang ti år siden, Island stod i den værste økonomiske krise i nyere tid. På få dage i oktober 2008 krakkede landets tre største banker, og landet måtte erklære sig statsbankerot.
Det blev begyndelsen på et folkeligt og politisk opgør med de udenlandske kreditorer, som stillede millioner i krav mod de krakkede islandske banker.
Sigmundur David Gunnlaugsson var en af dem, der gik hårdest ud mod kreditorerne i årene efter.
Han var en kendt radio- og TV-personlighed og trådte i 2009 ind i islandsk politik. Han ville standse de grådige kreditorer og uansvarlige banker, som førte til landets økonomiske kollaps. Han red på bølgen af vrede mod bankerne og blev i 2013 valgt som Islands statsministermed overbevisende stor opbakning.
Men mens Sigmundur Gunnlaugsson tordnede mod grådigheden, havde han selv travlt med at gemme sin familieformue på 65 millioner kroner i et skattelyselskab i De Britiske Jomfruøer. Han og konen ejede en halvdel af selskabet hver, men dagen inden nye regler for åbenhed blandt politikere trådte i kraft, solgte Gunnlaugsson sin andel til hustruen for én dollar. På den måde kunne han holde en massiv interessekonflikt skjult fra den islandske offentlighed.
Det afslører det massive læk, Panama Papers, som har afsløret skattelyselskaber verden over. Den lyssky skattefinte har nu ført den islandske statsminister ud i et større politisk stormvejr.
Udvandring fra interview går verden rundt
Det bliver ikke bedre af, at Sigmundur Gunnlaugsson udvandrede fra et interview med svensk TV, da han blev konfronteret med de kompromitterende fund. Klippet er blevet et viralt hit verden over, hvor den islandske statsminister bliver omtalt som en af de største skurke i afsløringerne om skattely – sammen med Ruslands præsident Putin og Syriens Bashar al-Assad.
25.000 mennesker – ud af en samlet islandsk befolkning på ca. 300.0000 havde i aftes skrevet under på et krav om Gunnlaugssons afgang. I går blev han konfronteret med et mistillidsvotum i parlamentet og en stor og folkelig demonstration mod ham med tusindvis af deltagere i Reykjavik.
Alligevel tror Gudni Johannesson, professor i historie ved Islands Universitet og ekspert i statsbankerotten fra 2008 ikke, at Gunnlaugsson træder tilbage.
»Han er en meget stædig karakter, som står fast på sine overbevisninger, selv når han er under større beskydning end nogensinde før som nu. Hvis man dømmer ud fra, hvordan han har reageret indtil videre, og hvordan hans personlighed er, er det svært for mig at tro på, at han vil undskylde og træde tilbage i de kommende dage. Det er bare ikke hans stil,« siger Gudni Johannesson.
Sigmundur David Gunnlaugsson kan dog stadig blive fældet af mistillid i egne rækker i det borgerlige midterparti Fremskridtspartiet, som han er leder af. Men indtil videre har han deres opbakning. Det samme har han fra det andet parti i regeringskoalitionen.
Selv om Gudni Johannesson vurderer, at den islandske statsminister vil forsøge at afbøde skaden, kan den være så stor, at den er uoprettelig.
»Det har gjort væsentlig skade på hans ry og på landets ry. Vi taler ikke bare om en eller anden ukendt politiker eller en tilfældig person, men om landet statsminister, som vi forventer mere af end det her,« siger historieprofessoren.