Island tæller ned til fodboldbrag: »Det bliver en nem sejr«

Der er få timer til, at EM-debutanterne fra Island møder værtsnationen Frankrig. I Reykjavik syder stemningen allerede. Berlingske er taget på bar med en gruppe trofaste tilhængere.

Stemningen er fantastisk i Rweykjavik forud for aftenens EM-kamp mod Frankrig. Foto: Olafur Steinar Gestsson
Læs mere
Fold sammen

REYKJAVIK: ”Aaaaaafraaaam Islaaaand”

Lyden er øredøvende som den gjalder mod murene i den lille baggård ved siden af baren Dubliners i den islandske hovedstad Reykjavik.

Knap er den sidste stavelse råbt, før den erstattes af et langsomt klap efterfulgt af et ”HUH”. Så ved de fleste, der har fulgt med i det islandske fodboldeventyr godt, hvad der venter:
Det efterhånden verdens berømte klappe-ritual, hvor islændingene starter med langsomme klap, som efterhånden tiltager i intensitet og hyppighed, før det ender i vildt klapperi og hujen, er i gang.

De mest inkarnerede fodboldfans, der er medlemmer af supporter-klubben Tolvan (på dansk ”den 12.” med henvisning til, at fansene jubler så meget, at det er som at have en ekstra mand på banen) er samledes på deres stamværtshus og pumper stemningen i vejret forud for kvartfinalen, hvor den deres EM-helte møder værtsnationen Frankrig.

”Det bliver en nem sejr”, smiler Orri Sigurdarson selvsikkert.

Fans med særlige roller

"Jeg kan godt lide at være arrogant, når det gælder fodbold, så jeg tror, Island vinder 2-1."
Orri Sigurdarson arbejder til dagligt som DJ og entertainer og netop de egenskaber, skal han trække på i aften. Han skal nemlig stå på scenen ved storskærmen og gejle publikum op, så de er toptunet og klar til kampen.

Sådan har flere af medlemmerne af fanklubben forskellige roller under kampene. Brynjar Thor Bjarnason skal for eksempel står sammen med en lille gruppe andre fans midt blandt publikum og sørge for, at alle klapper med og råber så højt, de kan, når Orri Sigurdarson fra scenen sætter gang i nye jubelbrøl.

”Det bliver en kæmpe kamp. Den største nogensinde,” siger Brynjar Thor Bjarnason.

Nej tak til stadion-billetter

Begge har de takket nej til gratis flybilletter og fri entre på stadion i Paris i dag.

”Nogen skal jo være her og sørge for, stemningen når kogepunktet her,” siger Orri Siguardarson.

”Det bliver jo næsten lige så vildt at være her, som det bliver på stadion,” forudser Brynjar Thor Bjarnason.

Han begyndte opvarmning til dagens kamp allerede lørdag aften ved at se den danske film ”Sommeren ’92” . Filmen handler om, hvordan det danske landshold, i 1992 kom med til EM på et afbud – og til alles overraskelse vandt slutrunden.

En historie, der ifølge Brynjar ikke er helt uden parallel til det islandske fodboldeventyr.

Kampen nævnt i kirken

Og han er ikke den eneste, der er begyndt opvarmningen tidligt.

Kampens og dens betydning er så vigtig, at den også blev nævnt i søndagsprædikenen i den lokale Filadelphia-kirke i Reykjavik, og ekspedienter i byens Icewear-turistbutikker, har også dagen igennem gjort deres for at uddanne de handlende turister.
”Husk at heppe i aften – I skal bare sige ”Afram Island”, lød det over disken synkront med, at de handlendes varer blev pakket ind.

 

 

Weekenden igennem har der været sat ekstra fly ind mellem Island og Frankrig, således at sammenlagt 21 fuldt bookede fly har forladt Island med retning mod stadion i Paris siden lørdag morgen.

 

 


Forud for 1/8-finalen, som Island spillede mod England i mandags og vandt 2-1, var 10 procent af Islands 330.000 mand store befolkning draget til det franske for at støtte deres helte. Og tilbage på Island har opgørelser vist, at omkring 90 procent af alle fjernsyn, var tunet ind på en tv-station, der viste kampen.