Island holder vejret: 'Porten til helvede' er klar til at åbne sig på ny

'Porten til Helvede' - Hekla - i udbrud i 2000. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARNI SABERG

Trykket i den store aktive vulkan Hekla på Island er nu så stort, at et udbrud kan være nært forestående, siger en ekspert til BT. Trykket i vulkanen er på nuværende tidspunkt højere, end det var ved de tidligere udbrud i 1991 og 2000.

»Målingerne af trykket i Hekla er høje, men hvornår det sker, er umuligt at spå om. Hekla har meget kort forvarsel - helt ned til en halv time før udbruddet - så det er meget svært at forudsige et udbrud i Hekla,« siger danske Rikke Pedersen, som er daglig leder af Nordisk Vulkanologisk Institut på Island, til BT.

Den 1.490 meter høje vulkan blev i middelalderen kaldt for 'Porten til helvede' og ligger omkring 150 kilometer øst for Reykjavik. Den var sidst i udbrud i 2000.

Tilbage i 2010 var en anden islandsk vulkan i udbrud. Eyjafjallajökull blæste en askesky ind over Europa og holdt flyselskaber verden over på landjorden. Vulkanudbruddet kostede flyselskaberne milliarder af kroner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Rikke Pedersen vil et udbrud i Hekla ikke give helt samme problemer.

»Det er ikke samme type udbrud. Det starter typisk med en meget eksplosiv fase, hvor en røgsky kan skyde op i 11 kilometers højde, men derfra er det mest lava, der kommer ud. Hekla har ikke en gletsjer, der dækker den, som Eyjafjallajökull har, så den producerer ikke så meget aske,« siger Rikke Pedersen.

Store problemer for flytrafikken

Selvom Hekla ikke giver samme problemer som Eyjafjallajökull gjorde, så vil Hekla i udbrud kunne være meget farlig for enkelte fly. Der ligger nemlig en meget brugt flyrute lige henover vulkanen. Flyruten er for transatlantiske flyvninger, altså flyvninger fra Nordamerika til Europa og tilbage igen.

»Der kommer 20-30 flyvere hver dag. Der er en ret høj risiko for at en røgsky fra Hekla vil kunne 'skyde' et fly ned,« siger Rikke Pedersen og tilføjer:

»Det sker selvfølgelig ikke tit, men den dag det sker, er faren altså ret høj.«

Flyruten har været brugt i mange år til trods for flere eksperters advarsler.

»Vi har talt om, at ruten skulle flyttes i mange år, men det er er luftfartsmyndighederne, der skal tage den beslutning. Det er åbenbart en risiko, man er villig til at løbe,« siger Rikke Pedersen.

Hekla er klar

Hekla havde udbrud i 1970, 1980, 1981, 1991 og 2000, men nu har den altså ligget stille i 16 år. De sidste fem år har trykket i vulkanen ligget på, hvad Rikke Pedersen kalder 'et højt niveau'.

»Det er naturen, og den gør, som den vil. Tidligere har Hekla haft faser, hvor der gik mere end hundrede år mellem udbruddene. Men de data, vi har bedst styr på, er fra de sidste 40 år, og baseret på det, ser det ud til, at Hekla er klar,« siger Rikke Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Selvom trykket i Hekla er højt, er det umuligt at sige, at vulkanen snart går i udbrud.

»Vi forudsiger ikke et udbrud, for vi kan ikke sige præcis, hvor højt trykket skal være, før vi får det næste udbrud, men den ser ud til at være klar til et udbrud,« siger Rikke Pedersen.

Sidst Hekla var i udbrud varede udbruddet fra 26. februar til 8. marts 2000.