Island holder sin første begravelse for en gletsjer: Mindesmærket er en besked til fremtidige generationer

Island mistede sin første gletsjer i 2014. Okjökull smeltede og svandt ind til et lille å-løb på toppen af en vulkan. Mens verdens temperaturer fortsat stiger, forbereder Island sig nu på, at mange flere kan følge efter. Derfor samledes forskere og politikere søndag til en begravelse.

Søndag samledes 100 mennesker, heriblandt Islands statsminister, forskere og klima-aktivister, på toppen af en vulkan for at mindes den gletsjer, der ikke længere er den. Okjökull var den første islandske gletsjer, der forsvandt som resultat af klimaforandringerne - men mange flere forventes at følge trop, mens verdens temperaturer fortsat stiger. Det blev i weekenden markeret med et mindesmærke dedikeret til fremtidens generationer og en »begravelse«, som Island håber kan fange verdens opmærksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Islands første gletsjer er død, tabt til verdens stigende temperaturer. Og dén udvikling er nu blevet markeret med en officiel »begravelse«.

Søndag samledes Islands statsminister, flere højtstående politikere, amerikanske forskere og en række klimaaktivister på toppen af en vulkan for at rejse et mindesmærke for den nu uddøde gletsjer Okjökull, der i dag blot hedder Ok, skriver blandt andet Buzzfeed. Der, hvor gletsjeren engang var, er der nu blevet rejst en bronzeplade med et »brev til fremtiden« i stedet:

»Ok er den første islandske gletsjer, der har mistet sin status som gletsjer. I løbet af de næste 200 år vil alle vores gletsjere formentlig følge samme vej. Dette monument er rejst for at anerkende, at vi ved, hvad der foregår, og hvad der skal gøres. Kun du ved, om vi gjorde det.«, står der på mindepladen.

Omtrent 100 mennesker var samlet ved mindehøjtideligheden, der blandt andet talte den tidligere irske præsident Mary Robinson, lokale og amerikanske forskere og Islands statsminister, Katrin Jakobsdottir.

»Jeg håber, at denne ceremoni kan blive inspiration, ikke bare for os her i Island, men også for resten af verden, for det, vi ser her, er blot ét af klimakrisens mange ansigter,« sagde Jakobsdottir ved mindehøjtideligheden ifølge The Guardian.

Tirsdag mødes nordiske statsledere og Tysklands overhoved Angela Merkel i Island og her lover Jakobsdottir, at klimaforandringerne kommer på dagsorden.

Island mister hvert år 11 milliarder tons is, ifølge The Guardian, og inden år 2200 frygter forskere, at alle landets gletsjere er forsvundet. De udgør omtrent 11 procent af landets overflade.

Og den første gletsjer, der mistede sin gletsjer-status, var altså Okjökull, som i 2014 blev erklæret for død. Gletsjeren fyldte 15 kvadratkilometer i år 1900, men er nu smeltet og svundet ind til et lille å-løb.

»Det er meget smukt, omringet af pletvise snedynger, og det er den højestbeliggende å i Island,« skriver statsministeren i et indlæg i The New York Times:

»Men det smukke falmer hurtigt for os, der ved, hvad der var der før, og hvorfor det ikke er der længere. Ok’s forsvinden er endnu et vidnesbyrd om de uigenkaldelige globale klimaforandringer.«