Island har blikket stift rettet mod buldrende vulkan

En af Islands største vulkaner, der senest var i udbrud i 1910, truer med at udløse voldsomme flodbølger.

Da Eyjafjallajökull-vulkanen i 2010 gik i udbrud, var det første islandske vulkanudbrud i fem år en kendsgerning. Omkring 500 beboere blev evakueret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vilhem Gunnersson/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISLAND: Vulkanen Bárðarbungas er begyndt at røre på sig, og myndighederne holder nøje øje med udviklingen i en af Islands største vulkaner.

Heriblandt Rikke Pedersen, der på Island er administrationschef for Nordisk Vulkanologisk Institut.

»Lige nu fortsætter småskælvene, som har stået på i to døgn. Magmaen bevæger sig, men ingen ved endnu, om det ender med et udbrud, eller det stopper i dybet,« siger Rikke Pedersen til DR Nyheder.

Skælvene er taget til i både antal og styrke, og advarselsniveauet er hævet fra gul til orange. Men det er ifølge Rikke Pedersen for tidligt at sige, om Bárðarbungas går i udbrud.

»Nogle mener, at det ikke vil føre til et udbrud, da jordskælvene foregår fem til 10 kilometer nede i dybet. Andre mener modsat, at fordi skælvene er så voldsomme, vil det netop give udbrud,« siger hun til DR Nyheder.

Hvis vulkanen går i udbrud, er der risiko for, at det vil udløse store flodbølger, da varmen vil smelte store ismasser på gletsjeren Vatnajökull, som Bárðarbungas gemmer sig under.

Der bor ingen mennesker i nærheden af vulkanen, men myndighederne har valgt at afspærre vejene i området. Og det er ifølge Rikke Pedersen meget klogt. Hun siger, at det kommer til at gå rigtig stærkt, hvis vulkanen går i udbrud, og at det så vil være alt for sent at gå ud og evakuere og spærre området af.

I 2010 udløste det en askesky, da vulkanen Eyjafjallajökull gik i udbrud. Op mod 100.000 flyafgange over store dele af Europa blev aflyst.