Islamister udråber kalifat i Irak og Syrien

Personer med tilknytning til ISIS har udråbt et kalifat i dele af Syrien og Irak. Samtidig anklages gruppen for brutalt at have korsfæstet otte syriske mænd.

Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: Militante islamister har ifølge flere internationale medier udråbt et islamisk kalifat.

Det sker ifølge det tyske medie stern.de i en interneterklæring, hvor gruppen bebuder, at kalifatet - en statsform, som ikke har eksisteret næsten hundrede år - nu er genopstået, og at ISIS-leder Abu Bakr al-Bagdadi nu er kalif og dermed »leder af alle muslimer«.

Reuters skriver, at ISIS - den frygtede islamistiske sunnimuslimske gruppe, som igennem flere uger har skabt skræk og rædsel under sin fremfærd i Irak - har skiftet navn, og i dag blot hedder »Den Islamiske Stat« i stedet for »Den Islamiske Stat Irak og Levanten«.

ISIS har haft som erklæret mål at genetablere kalifatet for derigennem at udbrede en fundamentalistisk, sunnimuslimsk islamfortolkning, der ifølge eksperter lægger sig tæt op af sharialovgivning.

Søndag bliver gruppen anklaget for at have dræbt otte syriske oprørere, som ifølge ISIS skal have været for moderate, og som derfor er blevet korfæstet i den syriske Aleppo-provins. Det oplyser observatørgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, som støtter de syriske oprørere og som har base i Storbritannien. De dræbte hænger angiveligt stadig til frit skue på korsene, skriver Reuters.

ISIS indtog i sidste måned den irakiske by Mosul, som gruppen stadig kontrollerer, og siden har den også indtaget en række andre irakiske byer. I det borgerkrigshærgede Syrien har ISIS-medlemmer tilkæmpet sig territorium i den nordlige og østlige del af landet langs grænsen til Irak.