Islamister truer svensk Muhammedtegner

Den svenske kunstner Lars Vilks, der har tegnet Muhammed som en kamphund, trues med døden på nettet.

Foto: BJORN LINDGREN / SCANPIX

Et svensk medlem af den islamiske al-Shabab-milits i Somalia har opfordret muslimer til at dræbe den svenske kunstner Lars Vilks, som har afbilledet profeten Muhammed som en kamphund.

- Hvor end du befinder dig, om ikke i dag, så i morgen, så skal du vide, at vi ikke har glemt dig, siger al-Shabab-medlemmet Abu Zaid i en videoadvarsel til Vilks. Det meddeler den amerikanske gruppe SITE, der overvåger islamistiske gruppers budskaber på internet.

Vilks er blevet udsat for mange dødstrusler og været udsat for et drabsforsøg siden hans Muhammedtegning blev offentliggjort i Nerikes Allehanda 2007. Tegningen udløste protester blandt muslimer i Örebro, hvor avisen udkommer.

Desuden afleverede Egypten, Iran og Pakistan officielle protester mod tegningen.

Ifølge Zaid vil den person, der "dræber den der hund, der kaldes Lars Vilks" få en "stor belønning af Allah".

- Vi vil få fat i dig, og med Allahs tilladelse vil vi fange dig, uanset hvor du er, og i hvilket hul du end gemmer dig, siger Zaid i en rekrutteringsvideo, der er tekstet på engelsk og swahili.

Lars Vilks har ikke selv set videotruslen fra al-Shabaab-svenskeren i Mogadishu. Men han er ikke synderlig overrasket.

- Det her slipper jeg jo aldrig af med. Nu har man givet mig en sådan symbolværdi, at det altid vil være muligt at banke mig. Man søger jo mål. Min første forbindelse med den her organisation blev indledt i januar, da jeg blev ringet op, siger Vilks.

/ritzau/TT