Islamismen vejrer morgenluft i Bangladesh

I Bangladesh er endnu en islamkritisk blogger dræbt med macheter. Det er den tredje siden februar, og samtidig suger islamisterne næring af en dyb politisk krise udløst af landets to magtfulde politiske ledere.

Aktivister protesterede efter mordet på bloggeren Ananta Bijoy Das i går. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ananta Bijoy Das var på vej på arbejde i en bank i den nordøstlige del af Bangladesh, da han tirsdag morgen blev overfaldet af fire maskerede mænd. De hakkede den godt 30-årige mand til døde med macheter.

Dermed er tre islamkritiske bloggere blevet myrdet på åben gade i Bangladesh siden februar. Overfaldet i går fandt sted efter flere måneder med dødstrusler fra yderligtgående islamister, der lagde ud med at hakke bloggeren Avijit Roy i småstykker i hovedstaden Dhaka tilbage i februar.

Siden har politiet anholdt en islamist for drabet, som terrorbevægelsen al-Qaedas relativt nyoprettede afdeling i Sydasien – al-Qaeda på det indiske subkontinent (AQIS) – tog ansvaret for i sidste uge.

Om det så i virkeligheden også er al-Qaedas folk, der svingede macheterne, er ikke blevet uafhængigt bekræftet. Til gengæld er der ingen tvivl om, at de islamistiske fundamentalister nu er begyndt at vise tænder i det muslimske Bangladesh, der officielt er en sekulær stat, og som trods udbredt fattigdom og korruption i den politisk-økonomiske elite har været forskånet for den islamistiske ekstremisme.

Det største islamistiske parti, Jamaat-e-Islami, har således over årene aldrig kunnet mønstre mere end fem procent af vælgerne i gennemsnit, og trods en historie præget af politisk tumult og gentagne militærkup har religiøs fanatisme aldrig vundet større fodfæste blandt landet 160 millioner indbyggere, der er stuvet sammen på et areal, der kun er tre gange større end Danmarks og dermed gør Bangladesh til verdens tættest befolkede stat.

Men nu tyder flere ting på, at islamisterne er ved at få vind i sejlene. Det vurderede flere politiske iagttagere, da Berlingske for to måneder siden besøgte Bangladesh.

»Man skal ikke undervurdere islamisterne, bare fordi de indtil videre ikke har klaret sig godt ved parlamentsvalgene. For de yderligtgående kræfter vinder frem i en krise, som den vi står midt i. Organisatorisk bliver de stærkere og stærkere, og det skyldes blandt andet, at de to store, gamle partier mest af alt er interesserede i at bruge deres politiske magt på at berige sig selv. Det er stærkt bekymrende,« siger professor Badiul Alam Majumdar, som er sekretær i græsrodsorganisationen Citizens for Good Governance.

Ifølge en undersøgelse foretaget af landets undervisningsministerium er antallet af religiøse skoler – de såkaldte madrassaer – mere end fordoblet i de seneste otte år. Det er sket uden for myndighedernes kontrol, og selv om myndighederne bevidst har ønsket at have styr på de religiøse skoler for på den måde at kunne overvåge truslen fra den militante islamisme.

Det er oftest børn af fattige familier og forældreløse, der optages i de uregistrerede religiøse skoler, der både tilbyder gratis mad og undervisning.

Hadefuld strid mellem to partier

Den politiske krise, som gøder jorden for de religiøst konservative kræfter, skyldes en årtier lang, giftig og hadefuld strid mellem Bangladeshs to største partier – det regerende Awami League (AL) og det største oppositionsparti Bangladesh Nationalist Party (BNP). Striden er i løbet af det seneste år eskaleret med månedlange generalstrejker orkestreret af oppositionen og vold og gadeoptøjer, der har kostet et trecifret antal civile livet, og regeringspartiet beskylder mere og mere højlydt oppositionspartiet for at stå i ledtog med islamisterne.

De to partier har i årevis været ledet af to kvinder med nære familiemæssige bånd til to af de helt centrale politiske skikkelser i landets dramatiske løsrivelse fra Pakistan.

Sheikh Hasina, Awami Leagues leder og nuværende premierminister, er datter af Sheikh Mujib, Bangladeshs »landsfader« og første præsident. Khaleda Zia, BNPs leder og forhenværende premierminister, er enke efter Ziaur Rahman, tidligere præsident og forsvarschef.

De to kvinders politiske partier har i årtier næsten på skift siddet på magten, og dermed har netop rivaliseringen mellem de to kvinder oftest overskygget alt andet i bangladeshisk politik.

Ideologisk er der ikke afgørende forskelle. Awami League tegner sig for et mere sekulært samfund, mens BNP står for en noget mere konservativ dagsorden, og politikken handler da også mere om personer end om politiske forskelle.

Og så handler den om at sidde på magten, fordi den er en kilde til privilegier og personlig berigelse, understreger den lokale repræsentant for anti-korruptionsorganisationen Transparency International.

»At sidde på magten i Bangladesh er et enormt privilegium. Det åbner døren for store investeringer og tilhørende profitter,« siger Iftekhar Zaman fra den sociale bevægelse mod korruption.

»Dybt bekymrende«

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), som selv besøgte Bangladesh for to måneder siden, betegner den politiske situation i landet, der i årtier har modtaget dansk bistand, som »dybt bekymrende«.

»Jeg talte både med premierminister Sheikh Hasina og oppositionslederen Khaleda Zia, og hadet og uforsonligheden mellem de to kvinder er dybt bekymrende,« fortæller han.

»Jeg opfordrede til politisk dialog mellem parterne og bedre beskyttelse af mindretal. Det gælder også beskyttelsen af borgere, der benytter sig af deres legitime ret til at ytre sig offentligt – som de tre bloggere, der nu har mistet livet. Jeg har en klar forventning om, at de bangladeshiske myndigheder tager sagerne dybt alvorligt og følger op. Fra den danske regerings side vil vi i hvert fald følge udviklingen tæt,« fastslår handels- og udviklingsministeren.