Islamiske ekstremister sendt til tælling i Libyen

Nedtælling. Islamisk Stats krigere er omringet på alle sider i den libyske kystby Sirte. Af militser og væbnede styrker loyale over for Libyens internt konkurrerende regeringer.

Libiske styrker er klar til at tage kampen op mod de 3.000-5.000 mand, som udgør IS' kampenheder i Libyen. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Det er ikke kun i Irak og Syrien, at de militante ekstremister i Islamisk Stat (IS) er hårdt pressede på slagmarken. Også i Libyen, som IS-jihadisterne forsøger at inddrage i deres selvudråbte kalifat, får de kamp til stregen.

Den libyske kystby Sirte, der siden februar 2014 mere eller mindre har været kontrolleret af Islamisk Stat, er nu omringet på alle sider af styrker loyale over for Libyens forskellige militser og landets to-tre konkurrerende regeringer.

Islamisk Stat har fået fodfæste i Libyen på grund af det politiske kaos og den borgerkrig, som landet har været hærget af, siden regimet under den nu afdøde leder Muammar Gaddafi kollapsede i efteråret 2011.

Der er tale om tilrejsende militante islamister fra en lang række andre lande, men IS har også formået at tiltrække nogle af Libyens egne islamistiske militsfolk.

Ifølge en helt ny FN-rapport om terrortruslen fra Islamisk Stat tæller IS-hæren i Libyen mellem 3.000 og 5.000 mand. Altså ikke nær så mange som i Irak og i Syrien, men tilstrækkeligt til at IS har kunnet tage kontrollen med en så vigtig by som Sirte.

Hvis det er rigtigt, at det kun er et spørgsmål om kort tid, før Sirte er helt renset for Islamisk Stat, så venter der måske endnu et slag om byen. Nemlig mellem styrkerne fra Libyens to konkurrerende regeringer – den, der holder til i hovedstaden Tripoli og er anerkendt af det internationale samfund, og den regering, der har søgt tilflugt i byen Tobruk, og som indtil for nylig nød omverdenens tillid.

For at gøre forvirringen total er der tilmed en tredje regering i Libyen, og der er ikke umiddelbart udsigt til, at den hårdt prøvede befolkning får én samlet og forenet regering, der kan få vendt kursen mod at blive en fejlslagen stat. Med anarkiet i Libyen har EU fortsat ikke en troværdig, stabil og stærk partner i Libyen, der kan hjælpe med at dæmme op for strømmen af primært afrikanske flygtninge og migranter, der bruger Libyen som transitland før turen over Middelhavet til Europa.