Islamisk Stats sexslavehandler dræbt

Abu Bakr al-Turkmani, der forsynede Islamisk Stats krigere med sexslaver, bekræftes dræbt. To piger har tidligere fortalt om slavemarkeder og overgreb.

Et arkivbillede fra 2014 viser kvinder og børn på vej mod den Syriske grænse efter at have opholdt sig på Sinjar-bjerget - på flugt fra Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: Manden der har stået bag »eksporten« af tilfangetagne kvinder til sexslaveri i terrororganisationen Islamisk Stat, er blevet dræbt i et luftangreb i det nordlige Irak.

Dødsfaldet blev tirsdag bekræftet af en talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, skriver The New York Times.

Pentagons talsmand, Peter Cook, meddelte her, at Abu Bakr al-Turkmani, der også kaldes IS’ »administrative emir«, blev dræbt under et luftangreb for to uger siden.

Ifølge telegrambureauet AFP var Abu Bakr al-Turkmani kendt som bagmanden, der har organiseret handlen med de tilfangetagne kvinder og piger, som medlemmer og krigere fra Islamisk Stat holder som sexslaver. Den skæbne er overgået tusindvis af piger og kvinder fra yazidi-mindretallet i det nordlige Irak, efter Islamisk Stat sidste år angreb deres landsbyer.

Flere tusinde yazidier blev massakreret eller taget til fange, mens de heldigste søgte tilflugt på Sinjar-bjerget, hvorfra de efter store lidelser blev reddet af kurdiske militsstyrker. FN har efterfølgende sidestillet massakren med folkemord.

Flere yazidi-piger og -kvinder, der er flygtet fra sexslaveriet, har fortalt hårrejsende beretninger om de overgreb, de var udsat for i »kalifatet«.

En af dem er den nu 16-årige Munira, der i august fortalte sin historie til det britiske magasin New Statesman.

Mens det lykkedes for hendes mor at komme op på Sinjar-bjerget sammen med hendes yngre søskende, blev Munira selv fanget af IS-krigere sammen med to brødre, en jævnaldrende veninde og sin 13-årige søster.

Kort efter tilfangetagelsen blev drenge og piger skilt fra hinanden. Pigerne blev indespærret i et fængsel uden for byen Mosul sammen med 100 andre kvinder, inden de blev ført til IS’ hovedkvarter i Mosul, hvor 700 kvinder var stuvet sammen. Her blev hun solgt til en 60-årig mand ved navn Abu Mohammed, der voldtog hende og tvangsgiftede sig med hende. Det samme skete for hendes lillesøster.

»Jeg kunne høre hende skrige, og det eneste, jeg kunne gøre, var også at skrige, når jeg hørte hende,« fortalte Munira til New Statesman.

Også veninden blev solgt til Abu Mohammed - der i øvrigt lod andre jævnaldrende mænd misbruge pigerne.

Munira blev senere ad omveje løskøbt af de kurdiske styrker.

En anden pige, Noor, havnede også i IS’s hovedkvarter i Mosul, der er rammen om regulære slavemarkeder. Her blev hun købt af en mand ved navn Salman, og taget med til hans hus, hvor seks andre krigere boede.

»Han behandlede mig som et dyr,« har hun fortalt til New Statesman.

Nøgen, bundet og placeret foran et aircondition-anlæg blev hun truet med, at hun ville blive massevoldtaget, hvis hun forsøgte at flygte. Med hensigt om at begå selvmord sprang hun samme nat ud ad vinduet fra anden sal, men landede på gårdspladsen, hvor en af vagterne fandt hende.

Kort efter slap Salman sine mænd løs på hende, hvorefter hun blev solgt. Noor endte med blive købt af den ene kriger efter den anden som en vare i 15 handler og til en stadig lavere pris.

Efter en vellykket flugt endte hun i en flygtningelejr uden for byen Dohuk, der kontrolleres af kurdiske styrker, hvor hun kunne fortælle sin historie.