Islamisk Stats leder viser sig for første gang i fem år

En propagandavideo fra Islamisk Stat viser angiveligt gruppens leder, der ikke er set siden 2014.

Et medlem af militsen Syriens Demokratiske Styrker (SDF) skuer ud over landsbyen Baghouz, som var det sidste lille stykke land, Islamisk Stat havde kontrol med i Syrien. For en måned siden erklærede det kurdiskledede SDF, at gruppen var endeligt besejret og kalifatet besejret. (Arkivfoto) Giuseppe Cacace/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Islamisk Stats øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadi, viser sig angiveligt for første gang i fem år i en propagandavideo for den militante bevægelse.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er uklart, om den 18 minutter lange video er ægte, og hvornår den er optaget. Men i videoen omtaler den person, der formodes at være Baghdadi, nylige begivenheder.

Han nævner bombeangrebene i Sri Lanka i påsken, hvor over 250 mennesker blev dræbt, og slaget om byen Baghouz i Syrien.

»Kampen om Baghouz er slut,« siger manden, der sidder i skrædderstilling på en pude sammen med tre mænd, hvis ansigter ikke kan ses i videoen.

Baghouz var den sidste by i Syrien, som Islamisk Stat havde kontrol med.

I videoen siger Baghdadi, at Islamisk Stat har udført i alt 92 operationer i otte lande »som hævn for deres brødre i Sham«, som er en anden betegnelse for Syrien.

Han siger også, at gruppen vil hævne de militante IS-medlemmer, der er blevet dræbt og fængslet, og at Islamisk Stats kamp i dag er en »udmattelseskamp«. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Gruppen blev i marts erklæret endeligt nedkæmpet af den kurdiskledede Syriens Demokratiske Styrker (SDF).

Abu Bakr al-Baghdadi har kun vist sig offentligt en enkelt gang. Det var i den irakiske by Mosul i 2014, da han udråbte Islamisk Stats kalifat fra prædikestolen i al-Nuri moskéen i byen.

Der har i de seneste år været spekulationer om, hvorvidt han stadig er i live.

Islamisk Stat er blevet fordrevet fra Irak og Syrien, hvor gruppen tidligere kontrollerede store områder.

Den video, der er dukket op mandag, er blevet offentliggjort af al-Furqan netværket, der er en af Islamisk Stats kommunikationskanaler på den krypterede beskedtjeneste Telegram.

Videoen viser Baghdadi

Bag ham er et maskingevær lænet op ad væggen.

/ritzau/AFP