Islamisk Stats kvindefront

Kvinder spiller en nøglerolle i Islamisk Stat, men overses ofte, fordi de fleste af dem ikke kæmper med våben. De danske søstre, der frygtes at være rejst til Islamisk Stat, er en lille del af et omfattende fænomen.

Foto: PATRICK BAZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: I sidste ende er de billetten til ægtemandens nedsatte dom, måske endda frifindelse.

De europæiske kvinder, der rejser til Syrien og Irak for at tjene under Islamisk Stats banner, har fra oprettelsen af kalifatet for to år siden, haft en helt afgørende funktion.

Det er IS-kvindernes opgave, at sørge for, at en ny IS-generation sættes i verden, og når mandlige jihadister vender tilbage til EU er deres funktion blandt andet at forsøge at overbevise retssystemet om, at IS-ægtemanden skal være far, og bare ønsker at starte på en frisk. Og at vedkommende derfor bør få en chance af det offentlige, og ikke straffes.

I jihadistkredse er det en del af den såkaldte dækhistorie at kunne fremvise et familieliv. Mange jihadister lever en paralleltilværelse, hvor de på den ene side har kone, børn og arbejde, mens de på den anden side “arbejder” for et terrornetværk. Den familiære side af sagen er den del, der gør jihadister i stand til at stå bedre i eventuelle retssager. Og en gravid kone eller et nyfødt barn kan tages med i overvejelserne når danske eller andre europæiske landes myndigheder skal beslutte om vedkommende hjemvendte jihadist bør straffes eller gives en chance ved eventuelt at komme på afradikaliseringsforløb.

Hundredvis af kvinder har sluttet sig til Islamisk Stat siden 2014, hvor IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærede oprettelsen af kalifatet fra talerstolen i en moske i den irakiske by Mosul. Mange af dem er taget afsted for at slutte sig til ægtemænd, der allerede kæmper for IS som jihadister. Andre er taget afsted for at opfylde drømmen om at gifte sig med en “ægte jihadist” og stifte familie med en sådan inden for kalifatets grænser. Andre er sendt afsted, fordi kalifatets ideologiske støtter i Vesten opfordrer dem til at gøre det.

Yasar Olgun fra Brøndby Strand er i øjeblikket i Tyrkiet for at lede efter sine døtre på 19 og 24 år. Han frygter, at de har forladt Danmark for at melde sig til Islamisk Stat. I skrivende stund vides det ikke, hvor de to søstre befinder sig. Om de er i Islamisk Stat, eller om de eventuelt er blevet fængslet af den tyrkiske efterretningstjeneste.

Berlingske erfarer fra en kilde med indsigt i det radikaliserede islamiske miljø herhjemme, at de to døtre meget vel kan være blevet radikaliseret af en kvindelig lærer i København i forbindelse med arabisk sprogundervisning.

Men de er - hvis faderens frygt viser sig velbegrundet - langtfra de eneste danske kvinder, der har foretaget rejsen fra Danmark til Islamisk Stat. Ifølge oplysninger som Berlingske er i besiddelse af, har tre kvinder fra Jylland også været i Islamisk Stat for nylig. De opholder sig i øjeblikket i Danmark.

Rent praktisk er kvinders ophold i Islamisk Stat meget anderledes end de mandlige jihadister. De indkvarteres for det meste i større bygninger, sammen med andre IS-kvinder fra udlandet. Her laver de mad til jihadisterne og passer børn. Men de indgår også i nogle tilfælde som en aktiv del af Islamisk Stats forbindelse til celler i Europa, fordi de har lettere ved at rejse frem og tilbage mellem Syrien og Europa, end deres mænd.