Islamisk Stat vender tilbage til Libyen

Fem dage efter Islamisk Stat skar halsen over på 14 libyske soldater ved en kontrolpost, advarer terrororganisationen om en kommende offensiv i det nordafrikanske land

Libyske soldater patruljerer ørkenområdet syd for Sirte, hvor Islamisk Stats jihadister opholder sig, 4. August, 2017. REUTERS/Ismail Zitouny Fold sammen
Læs mere
Foto: ISMAIL ZITOUNY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: De blev drevet ud af den libyske by Sirte i slutningen af 2016. Men nu er Islamisk Stats jihadister på vej tilbage.

For første gang flere måneder har Islamisk Stat offentliggjort videooptagelser fra Libyen. I videoen ses IS-jihadister stoppe køretøjer på en libysk landevej, både i dagslys og om natten. Angiveligt i ørkenområdet syd for Sirte.

I sidste uge angreb IS-jihadister, ifølge al-Arabiya en libysk kontrolpost og skar halsen over på 14 libyske soldater.
Og nu er en større IS-offensiv i Libyen undervejs. Det skriver Twitterbruger og mellemøstanalytiker Nidal Gazaoui. Han bekræfter over for Berlingske, at informationerne om, at Islamisk Stat har samlet sig syd for Sirte og har planlagt et “spektakulært” angreb, stammer fra en kilde i terrororganisationen.

Siden Islamisk Stats nederlag i Mosul i Irak og den kurdisk anførte offensiv mod den syriske by Raqqa, er Islamisk Stats jihadister begyndt at reorganisere sig andre steder. Terrororganisationen forsøgte tidligere på sommeren at indtage byen Marawi i Filippinerne. Det lykkedes først den filippinske hær at generobre byen i slutningen af sidste uge efter tre måneders voldsomme kampe. I Syrien og Irak er IS-jihadister rykket mod syd til grænseområdet mellem de to lande. I Sinai udfører IS daglige angreb mod de udstationerede egyptiske soldater, og på det seneste er terrororganisationen igen begyndt at fokusere på Libyen.

Ifølge The Times of London menes der i øjeblikket at være omkring 1000 aktive IS-jihadister i Libyen. Ifølge den kilde Nidal Gazaoui citerer, er der op til 12000 IS-jihadister i landet.

Mange af IS-jihadisterne i Libyen menes at komme fra nabolandet Tunesien. Jihadisterne benytter smuglerruter langs den lange grænse og på det seneste har byen Sabratha der ligger mellem Sirte og Tunesiens grænse blevet nævnt som Islamisk Stats nye base i Libyen.

»Islamisk Stat kan hurtigt regenerere i Libyen,« siger den amerikanske journalist og terrorekspert Robert Young Pelton til Fox News.

»Størstedelen af Islamisk Stats væbnede styrke kommer fra Tunesien, så Sabratha er gruppens nye center,” siger han.

Tidligere denne måned sagde USAs præsident Donald Trump på en pressekonference, at han ikke spår USA »nogen militær rolle i Libyen«

Men samtidig slog Donald Trump fast, at USAs rolle er at »komme af med IS«
»Det er vores mål, hvadenten det er i Irak, Libyen eller et hvilket som helst andet sted,« sagde Donald Trump.

Siden oprøret mod Libyens tidligere leder Moammar Ghadafi i 2011, har landet ikke haft en enkelt central regering, og det skaber spillerum for forskellige væbnede militser.