Islamisk Stat udsteder sin egen valuta

Islamisk Stat har slået mønter med henblik på at skabe den nye verdensomspændende valuta, »gulddinaren«, som skal frelse muslimer fra de sataniske amerikanske banker. Se alle mønterne her.

Mønt med en pålydende af 1 dinar. Vægten skulle være 4,25 gram 21 karats guld, hvilket ville mønten en ren guldværdi på lige knap 900 danske kroner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Islamisk Stat har nu i praksis lanceret sin plan om at skabe en ny valuta, »guldinaren«. I en PR-video, som er oversat til adskillige sprog og har titlen »Kalifatets rejsning og gulddinarens genkomst«, ses guld-, sølv- og kobberlignende metal blive slået til mønter med billeder og tekst, som angiver deres værdi.

Islamisk Stat proklamerer i videoen, hvordan den nye gulddinar betyder, at kalifatet kan melde sig ud af »undertrykkernes finansielle systemer«, og at den ny valuta vil hjælpe alle muslimer med at vriste sig fri af en »global økonomi, som er baseret på satanisk åger«.

Den engelske speaker i videoen taler om, hvordan de »sataniske amerikanske banker« skaber et »kapitalistisk slaveri, der understøttes af et stykke papir som hedder dollarsedlen.«

Islamisk Stat meddeler gennem videoen, at man fremover kun vil modtage betaling i guld.

Gulddinaren vil være rentefri og er ikke en valuta i klassisk forstand. Såfremt den dukker op uden for kalifatet vil den være sin værdi værd i det metal, den er lavet af, uafhængigt af den nominelle værdi som er trykt på den. Det gør den til en såkaldt »bullion«-mønt, som typisk bruges til at handle med og investere i guld, med krugerrand som det måske mest kendte eksempel.

Møntsamlere har dog allerede forudset, at den nye gulddinar formentlig vil være mindre værd end sin egen vægt i guld på grund af sin forbindelse til Islamisk Stat.

Bagsiden af mønterne har islamiske motiver, som er uden afbildinger af mennesker eller dyr som sharia-loven foreskriver.  En af mønterne har syv hvedestrå, som symboliserer den velstand og velsignelse der vil følge den fromme. En anden mønt har et verdenskort som symbol på kalifatets kommende udbredelse, herunder Rom, Konstantinopel og Amerika.

Historisk har dinaren været brugt i den arabiske verden og flere lande har i dag deres egen valuta i dinarer. Oprindelig blev gulddinaren etableret som fælles møntfod i det enorme Umayyade-kalifatet med hovedstad i Damaskus, som bestod i knap 100 år og blev styrtet i år 750.

Ideen om udbredelsen af en gulddinar som en ny verdensvaluta til erstatning af den amerikanske dollar er ikke opstået hos IS. Tidligere planer har bl.a. været støttet af Libyens afdøde diktator Muammar Gaddafi.