Islamisk Stat tager skylden for lastbilangrebet i Nice

Den militante gruppe tager nu skylden for angrebet i Nice, der blev udført af en 31-årig fransk-tunesisk mand.

Foto: JEAN-PIERRE AMET

Den militante gruppe Islamisk Stat (IS) tager skylden for angrebet i den franske by Nice, hvor mindst 84 mennesker blev dræbt.

Det skriver gruppens nyhedsbureau, Amaq, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I den korte meddelelse, Amaq har sendt ud, skriver bureauet intet om, hvilken tilknytning gerningsmanden Mohamed Lahouaiej-Bouhlel havde til Islamisk Stat. Men bureauet skriver, at angrebet er Islamisk Stats svar på Frankrigs krigsførelse imod Islamisk Stat.

»Den person, der udførte operationen i Nice, Frankrig, hvor han kørte folk ned, var en af Islamisk Stats soldater,« skriver Amaq.

»Han udførte operationen for at målrette statsborgere i lande, som er en del af den koalition, der kæmper mod Islamisk Stat.«

Sent torsdag aften kørte Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, en 31-årig fransk-tunesisk mand, en 15 meter lang hvid lastbil igennem den menneskefyldte havnepromenade i Nice.

Mindst 84 er indtil videre bekræftet døde, mens 202 er kvæstede, heraf 52 alvorligt.

Naboer, franske medier og myndigheder omtaler ikke Mohamed Lahouaiej-Bouhlel som en mand med nogen umiddelbar tilknytning til jihadistkredse. Han var kendt af det franske politi som en voldelig person og en tyv. Han drak alkohol, tog stoffer og spiste svinekød, udtaler kilder til fransk presse.

På den anden side fritager det ham heller ikke for at have været medlem af IS eller anden tilknytning. En række af de IS-jihadister, der har sluttet sig til terrororganisationen fra europæiske lande har lignende baggrund.

Mange har været småkriminelle eller medlemmer af bandemiljøer inden de ofte i løbet af meget korte radikaliseringsprocesser, skiftede bandetilværelsen ud med medlemskab hos Islamisk Stat.

På et pressemøde fredag bekræftede anklageren i Paris, François Molins, at Mohamed Lahouaiej-Bouhlel var manden bag angrebet. Hans id-papirer blev fundet i lastbilen.

Frankrigs præsident, François Hollande, har betegnet angrebet som en »terrorhandling«.

En kilde i det franske retsvæsen oplyste tidligere lørdag morgen til nyhedsbureauet AFP, at fransk politi har anholdt fire mænd, der mistænkes for at have en tilknytning til gerningsmanden, der blev skudt og dræbt af politiet under angrebet.

Ifølge den unavngivne kilde blev de tre af mændene anholdt lørdag morgen, mens den fjerde allerede blev anholdt fredag.

I en tv-transmitteret tale natten til fredag oplyste Hollande, at Frankrig vil styrke sit engagement i kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Samtidig vil præsidenten forlænge den undtagelsestilstand, der har været indført i Frankrig siden angrebet i Paris i november sidste år, med tre måneder.

Det var ligeledes Islamisk Stat, der stod bag angrebet i Paris 13. november sidste år, hvor 130 mennesker blev dræbt.