Islamisk Stat tager gidsler i Kirkuk

Mindst 18 er døde i et IS-angreb på den irakiske by Kirkuk. Terrororganisationen meldes at have taget civile gidsler og kampene med de kurdiske soldater fortsætter

Kurdisk soldat søger dækning under Islamisk Stats angreb på Kirkuk i dag, Oktober 21, 2016. REUTERS/Ako Rasheed Fold sammen
Læs mere
Foto: AKO RASHEED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: I ly af nattens mørke er flere end 50 af Islamisk Stats jihadister trængt ind i storbyen Kirkuk, der ligger mellem Bagdad og Erbil.

IS-jihadisterne har dræbt mindst 18 personer, blandt dem kurdiske sikkerhedsofficerer og iranske ingeniører.
Ifølge lokale politikilder, der udtaler sig til den kurdiske tv-station Rudaw holder Islamisk Stats jihadister nu civile som gidsler. Terrororganisationens medlemmer har spredt sig i de centrale dele af byen og opholder sig, ifølge Rudaw i moskeer, en børnehave, på et el-værk og i civiles huse.

De bruger højttalerne i en af byens moskeer til at opfordre indbyggerne til at slutte sig til Islamisk Stat.

Der er i øjeblikket ildkampe flere steder i byen, og de kurdiske Peshmergastyrker har sendt forstærkninger til byen fra Erbil. Civile opfordres til at blive i deres huse, mens Peshmergasoldater rydder gaderne for bomber, som IS-jihadisterne har lagt ved vejene flere steder i byen.

Islamisk Stats offensiv i Kirkuk kommer mens terrororganisationen er under stigende pres i områderne omkring Mosul og Hawija. Tidligere i denne uge forsøgte IS forgæves at angribe byen Sinjar, der ligger nordvest for Mosul i et forsøg på at sprede kampene til andre områder end Mosul. Angrebet på sinjar lykkedes ikke, men med denne morgens angreb på Kirkuk, har Islamisk Stat været i stand til at overraske de kurdiske og irakiske styrker.

Kirkuk har aldrig været under Islamisk Stats fulde kontrol. Terrororganisationen blev overvundet i området af de kurdiske styrker i 2014-2015. Men Islamisk Stat kontrollerer stadig et mellemstort område ved Hawija, der ligger sydvest for Kirkuk. I løbet af det seneste år er mange sunnimuslimer flygtet fra området omkring Hawija. De opholder sig i lejre syd for Kirkuk.

IS ønsker at aflede opmærksomheden fra offensiven ved Mosul, hvor irakiske og kurdiske styrker langsomt nærmer sig Mosuls bygrænse. Og mobilisering af mindst 50 væbnede jihadister vidner om omfattende planlægning af angrebet i Kirkuk.

Islamisk Stat kan muligvis ikke holde stand i Mosul, men organisationen ønsker at vise, at den er i stand til at angribe selvom den er presset. Angrebet i Kirkuk er på den måde også en forsmag på, hvordan Islamisk Stat med stor sandsynlighed vil angribe når Mosul er faldet.

Hvis Islamisk Stat ikke kan fastholde kontrollen over erobrede områder, kan terrororganisationen sprede terror med guerillaenheder dybt inde i de områder, der kontrolleres af kurderne eller den irakiske regering.
Med omfattende netværk i den sunnimuslimske befolkning vil IS i fremtiden være i stand til at føre en guerillakrig mod sine fjender. Islamisk Stat gør det allerede i hovedstaden Bagdad, og bløde mål som Kirkuk vil være lette at ramme.