Islamisk Stat tager ansvar for angreb på populær natklub

Ifølge nyhedsbureauet Amaq blev angrebet på den tyrkiske natklub Reina nytårsnat, udført af Islamisk Stat.

Efter terrorangrebet nytårsnat, blev der lagt blomster og tændt lys i Berlin. Foto: AFP, Maurizio Gambarini. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens tyrkisk politi stadig leder efter gerningsmanden, tog Islamisk Stat mandag morgen ansvar for angrebet i Istanbul nytårsnat, der dræbte 39 og sårede 70.

»Det var en soldat fra Islamisk Stat, der udførte angrebet i Istanbul,« skriver Amaq bureauet, der er tilknyttet Islamisk Stat.

I meddelelsen kalder Islamisk Stat Tyrkiet for »korsets beskytter«.

Amaq skriver også, at angrebet i Istanbul er hævn for de tyrkiske bombardementer i Syrien, og i meddelelsen truer IS med flere angreb mod Tyrkiet.

Angrebet i Istanbul fandt sted lørdag nat, hvor en gerningsmand skød sig vej ind på den populære natklub Reina med et automat­gevær. Ifølge de tyrkiske myndigheder og øjenvidner skød han løs, inden han flygtede.

En israelsk arabisk kvinde hørte, at gerningsmanden råbte »Allahu Akbar«, mens han skød. Det fortæller hun til israelsk Kanal 2.

Nyhedsbureauet Amaq

De tyrkiske myndigheder leder stadig efter ham og beskriver ham som en 25-årig mand, der taler gebrokkent tyrkisk. Ifølge tyrkiske medier mener politiet, at han muligvis stammer fra en af de tidligere sovjetstater i Asien. Hverken dette eller gerningsmandens navn er bekræftet på nuværende tidspunkt.

Islamisk Stats nyhedsbureau Amaq er næsten altid det medie, Islamisk Stat bruger, når terrororganisationen tager ansvar for angreb. I går udsendte Amaq sin meddelelse på tyrkisk, fransk og arabisk. I modsætning til den udbredte opfattelse, at Islamisk Stat tager ansvar for flest mulige angreb – også dem organisationen ikke står bag – er Amaq meget påpasselig med ikke at knytte IS til angreb, andre grupper har udført.

Når Amaq meddeler, at IS tager ansvar er der oftest to muligheder. Den ene er, at IS har planlagt angrebet fra ende til anden og sendt gerningsmanden af sted og herefter sørget for en flugtrute. Den anden er, at gerningsmanden er en soloterrorist uden direkte tilknytning til IS, der på den ene eller anden måde har svoret troskab til Islamisk Stats kalif al-Baghdadi.

I en tale i efteråret 2016 opfordrede Abu Bakr al-Baghdadi IS-jihadister og sympatisører til at udføre angreb i Tyrkiet.

Islamisk Stat er trængt i defensiven i Mosul i Irak og Raqqa i Syrien. Derfor har terror­­­or­ganisationen brug for at vise, at den stadig er i stand til at angribe andre steder. I går tog Islamisk Stat også ansvar for en række dødelige angreb i den irakiske hovedstad, Bagdad, hvor mindst 51 personer mistede livet.