Islamisk Stat sprænger endnu et tempel

Ødelæggelsen af 2.000 år gammelt tempel, der blev betegnet som et af de bedst bevarede i Syriens oldtidsby Palmyra, er en kendsgerning. Islamisk Stat har ifølge FN-organisationen UNESCO begået endnu en krigsforbrydelse.

Foto: UNITAR-UNOSAT

SYRIEN: Terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) fortsætter med at destruere uerstattelige kulturværdier i den antikke, syriske by Palmyra, skriver internationale medier.

Tirsdag blev det via satellitbilleder klart, at et 2.000 år gammelt tempel var blevet sprængt til brokker, og at kun et par søjler ved indgangen står tilbage.

Allerede søndag var det syriske menneskerettighedsobservatorium fremme med oplysninger fra lokale kilder om, Islamisk Stat havde ødelagt dele af det 2.000 år gamle Bel tempel, men de offentliggjorte satellitbilleder viser, at det var en underdrivelse. Templets mure og en kolonnade af søjler er alle sprængt bort, bekræftes det i FN.

Palmyra er en af de vigtigste oldtidsbyer i Mellemøsten og Islamisk Stats ødelæggelser er blevet betegnet som en krigsforbrydelse af FN-organisationen UNESCO, der har Palmyra på listen over verdensarv.

»Hver gang vi hører en eksplosion, og at vigtige monumenter er blevet ødelagt, er det som om, en del af os selv bliver revet af,« siger en af de lokale beboere, Khaled al-Homsi, ifølge BBC.

I sidste uge blev det bekræftet, at Islamisk Stat havde ødelagt endnu en af de største kulturskatte i Palmyra, nemlig et af de bedst bevarede templer, ved at placere store mængder sprængstof i templets inderste og meget velbevarede del.

At hverken kulturværdier eller menneskeliv betyder noget for IS blev også klart i sidste uge, da Syriens førende arkæolog, den 82-årige Khaled al-Assad, fik skåret halsen over. Han ville ikke fortælle krigerne fra IS, hvor man har gemt de værdier, som det lykkedes at få ud fra Palmyra, inden Islamisk Stat fik kontrol med området i maj.

Khaled al-Assad havde været knyttet til Palmyra i mere end 40 år og var stedets arkæologiske leder.

Salg af røvede oldtidseffekter er en af terrorbevægelsens største indtægtskilder.