Islamisk Stat på vild flugt - men Koranen siger, det er OK at tabe

Islamisk Stats jihadister og propagandamaskine er under massivt pres, men de henter hjælp i islams historie for at overbevise sig selv om, at det bare er endnu en ovenfra anbragt udfordring. En fase.

Arkivfoto fra 2014 af en IS-jihadist i propaganda-positur. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Islamisk Stat forbliver«.

Den korte sætning står skrevet overalt, hvor Islamisk Stats jihadister har sat deres fødder i Irak og Syrien.

Men IS forbliver ikke. Terrororganisationen flygter fra den ene landsby efter den anden uden for Mosul. Og de daglige tab af landområder kræver forklaringer – især fordi kalifatet for to år siden var på størrelse med Storbritannien. Men også fordi terrororganisationens retorik indtil for nylig ingen grænser kendte, hvad angår trusler om nye erobringer og udvidelse af kalifatets geografiske omfang. Nu taler man i stedet om islams historie og Koranen, hvor mirakler sørgede for sejr, og hvor nederlag ikke fandtes.

Toyotajihadisterne, der kun talte om at ekspandere, er gået i forsvarsposition, og IS-propagandamaskinens tone har også ændret sig. Den er knap så aggressiv og har fået travlt med at sprede et teologisk sikkerhedsnet for den faldende organisations jihadister, så nederlagene faktisk bare er en fase.

Mange jihadister har indset, at slaget om Mosul nok ikke kan vindes, men i håb om en mirakuløs sejr har IS magasinet al-Naba sammenlignet fronten med det berømte »Skyttegravsslag« i år 625, hvor profeten Muhammad mirakuløst holdt stand i byen Medina mod de angribende styrker fra Mekka.

Al-Naba refererer også til Koranverset »Surat al-Buruj«, der beskriver, hvordan en lille gruppe rettroende blev brændt af vantro for at tro på Allah. Essensen er, at Mosul-slaget er den samme situation, og at IS-jihadisterne skal bevare troen.

Terrorforsker Amarnath Amarsingah, der er tilknyttet Waterloo Universitet i Canada, førte for nylig en skriftlig samtale med en IS-jihadist.

»Vi er ligeglade med, at Raqqa og Mosul falder. Erobringer af land har aldrig været vores motivation,« skriver IS-jihadisten. Beskeden blev sendt dagen efter, at IS var rykket ud af byen Dabiq og er endnu et eksempel på, hvordan IS internt forsøger at forklare de mange nederlag.

På sociale medier går IS-jihadister og sympatisører den hårde virkelighed omkring Mosul i møde ved at tale og skrive om martyrdøden. Der skrives forklaringer ved billeder, hvor vantros lig ses ved siden af døde IS-jihadister. Ligene af de vantro er forkullede, mens jihadisternes lig er rene, hvis de ikke endda har et smil på læben eller på mirakuløs vis er frosset i bedestilling, i det øjeblik de blev dræbt. Alt sammen et bevis på, at Allah stadig er til stede.

Allan Sørensen er Berlingske korrespondent i Mellemøsten.