Islamisk Stat i Raqqa sender besked til 'gamle Trump': »Din feminine forgænger Obama tøvede alt for længe«

Amerikansk støttede kurdiske styrker bryder Islamisk Stats stillinger i Raqqas gamle bydel. Terrororganisationen er på vej til at miste kontrollen over endnu en storby.

Soldater fra Syriens Demokratiske Styrker løber i dækning under kampene i Raqqa. 3. juli 2017. REUTERS/Goran Tomasevic TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: GORAN TOMASEVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Nu begynder den hårde fase i offensiven mod Islamisk Stat i den syriske by Raqqa.

Med luftstøtte fra koalitionen er de kurdisk anførte Syriens Demokratiske Styrker trængt igennem Islamisk Stats stillinger i Raqqas gamle bydel. Ligesom i den irakiske by Mosul, er IS-jihadisterne i Raqqa omringet, men efter flere ugers hurtig fremmarch i området omkring byen ventes kampene nu for alvor at blive intense.

»Koalitionsstyrkerne støttede Syriens Demokratiske styrker fremgang til den mest befæstede del af Raqqa ved at åbne to små huller i Rafiqah-muren som omkranser den gamle bydel,« skriver Den Internationale Koalition i en pressemeddelelse.

Men ifølge en nyligt udgivet propagandavideo, hvor den australske IS-jihadist Abu Yusef optræder, har Islamisk Stat ventet længe på, at kæmpe mod koalitionens soldater i Raqqa.
»Dette er en besked til de vantro, og til gamle Trump. Vi er virkelig glade, fordi vi har ventet længe på at møde jeres soldater her. Din feminine forgænger Obama tøvede alt for længe,« siger Abu Yusef i videooptagelsen, der angiveligt er fra Raqqa.

Hele Raqqa er omringet af de kurdisk anførte styrker, der nu kæmper mod IS i de smalle gader. Amerikanske soldater deltager også i kampene.
Ifølge den kvindelige kurdiske YPJ-enhed, er kvindelige ezidi-soldater ankommet fra Sinjarbjerget for at hævne Islamisk Stats folkemord mod ezidierne, der fandt sted for tre år siden.

Islamisk Stat, der selv er kendt for at skyde de civile, der forsøger at flygte fra de IS-kontrollerede områder, kritiserer koalitionen og Syriens Demokratiske Styrker for at dræbe mange civile i Raqqa.
Ifølge IS-bureauet Amaq døde 158 civile i løbet af den seneste uge som resultat af koalitionens bombardementer.

Rettighedsgrupper har også på det seneste kritiseret koalitionen og de kurdisk anførte styrker for at forvolde høje civile tab.

Ifølge den syriske aktivistgruppe Raqqa is Being Slaughtered Silently, blev 358 civile dræbt i Raqqa i juni 2017. Størstedelen af dem er, ifølge gruppen, ofre for koalitionens bombardementer.
På sin Facebookside offentliggør Raqqa is Being Slaughtered Silently hver dag billeder af sårede civile, heriblandt børn, for at skabe opmærksomhed omkring koalitionens rolle i krigen.

For nylig sammenlignede direktøren for organisationen Airwars koalitionens bombardement af Raqqa med Ruslands sønderbombning af Østaleppo i slutningen af 2016. Både Rusland og det syriske regime blev beskyldt for krigsforbrydelser i forbindelse med bombningen af Østaleppo, hvor oprørsgrupper med forbindelse til al-Qaeda kæmpede for at bevare kontrollen over den østlige bydel.

»Det er rimeligt at sige, at antallet af civile, der rapporteres dræbte, og antallet af hændelser, kan sammenlignes med de værste perioder i Aleppo-belejringen sidste år, da byen var under bombardering af både russiske og syriske styrker«, siger Chris Woods, direktøren for Airwars, der overvåger luftangreb i Irak og Syrien til ABC News.