Islamisk Stat har også papirnussere

Dokumenter fra Islamisk Stat viser, hvordan terrororganisationen siden erobringen af Raqqa og Mosul i 2014 har fokuseret på etableringen af et bureaukrati til at administrere det nye kalifat.

Den syriske by Raqqa er under Islamisk Stats kontrol og en del af kalifatet, hvor IS-administrationen med hård hånd og tilsvarende propaganda styrer alle aspekter af indbyggernes liv. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Der findes også papirnussere i Islamisk Stat.

Terrororganisationen, der er blevet kendt for at skære hoveder af sine fanger, producere højkvalitets propagandafilm, sælge kvinder på markedet, udføre terrorangreb på flere kontinenter og udstyre sine krigere med amfetaminstoffet captagon, er også meget andet.

En 24 sider lang manual, indsamlet og analyseret af den Oxforduddannede mellemøstforsker ved Middle East Forum Aymenn Jawad Al-Tamimi, viser, hvordan Islamisk Stat fra begyndelsen har lagt stor vægt på at skabe de rette bureaukratiske rammer til fasttømring af magten i de områder, der erobres. Det kræver opdeling af kalifatet i provinser, etablering af fabrikker, oliesalg, udannelse af lokale administratorer, skatteopkrævning, opbygning af sundhedssystemer og omfattende kontrol, der skal forhindre smuglervarer som cigaretter og alkohol i at nå inden for kalifatets porte.

Siden oprettelsen af Islamisk Stat i slutningen af juni 2014 er Aymenn Jawad Al-Tamimi kommet i besiddelse af mere end 300 IS-dokumenter via en forretningsmand, der arbejder i IS-kontrollerede områder. Han har analyseret og oversat dem alle, og hans konklusion, at Islamisk Stats mål ikke kun er at erobre og bekæmpe fjender, men også at regere og opbygge et strengt fundamentalistisk samfund. Alle aspekter af kalifatets hverdag er sirligt sat i rammer med beskrivelser af, hvad der kræves for at få Islamisk Stat til at fungere som en rigtig stat. Alt, fra militær træning af børn til indoktrinering og administration af olieressourcer, er nævnt i manualen.

Med etableringen af den internationale koalition og med Ruslands aktive rolle i krigen er Islamisk Stat i højere grad end tidligere tvunget i defensiven. Aymenn Jawad Al-Tamimi kan ikke bedømme, i hvor høj grad manualens punkter efterleves. Nylige budgetdokumenter viser, at 44 procent af budgettet går til aflønning af IS-krigere, hvilket også vidner om, at IS er presset. Men flere af de mere administrative opgaver, der nævnes i manualen, er blevet gennemført. Blandt andet træning af børnesoldater.

Det ses af, at der i løbet af det seneste år er blevet offentliggjort en række videoer af børnesoldater. Blandt dem en, hvor en 12-årig soldat dræber en krigsfange med et nakkeskud, og med offentliggørelsen af IS-manualen er det første gang, at militær træning af børn kan ses som en integreret del af Islamisk Stats overordnede program.

»Børn vil blive trænet i at bære våben, og særligt egnede vil blive udvalgt til sikkerhedsopgaver, blandt dem til kontrolposter og patruljer,« står der i manualen, som er underskrevet af Abu Abdallah al-Masri.

Smuglerolie er en vigtig indtægtskilde

Ifølge CIA har mere end 30.000 såkaldte fremmede krigere fra en række lande, inklusive Danmark, sluttet sig til Islamisk Stat. Også dem har der været en plan for fra begyndelsen.

Ifølge IS-manualen fokuserer Islamisk Stat på at integrere de fremmede jihadister blandt de lokale syriske og irakiske IS-krigere ved at placere dem i samme militære enheder. Før kalifatets tilblivelse kæmpede de fleste fremmede krigere i separate enheder. Nu kæmper de sammen, går i ens uniform og accepterer ifølge manualen »den samme fundamentale arabiske og islamiske identitet«.

Kilder med tilknytning til IS bekræfter over for Berlingske, at fremmede krigere kæmper sammen med de lokale syriske og irakiske krigere, og at enkelte af de såkaldte europæiske krigere har nået meget høje positioner inden for terrororganisationen.

Islamisk Stats manual og andre af de dokumenter, Aymenn Jawad Al-Tamimi er i besiddelse af, omtaler også et af de emner, der i øjeblikket er årsag til øget spænding mellem Tyrkiet og Rusland. Siden Tyrkiets nedskydning af et russisk kampfly i grænseområdet mellem Syrien og Tyrkiet har Rusland beskyldt Tyrkiets regering for at købe olie produceret af Islamisk Stat. Den tyrkiske regering afviser beskyldningerne, og præsident Recep Tayyip Erdogan har sagt, at han er villig til at træde tilbage, hvis det kan bevises, at Tyrkiet køber olie af Islamisk Stat.

I et dokument fra Deir Az-Zour-provinsen, der er under Islamisk Stats kontrol, viser tal, at 27,7 pct.t af terrororganisationens samlede indtægter i området, kommer fra salg af olie. Amerikanske kilder anslår, at Islamisk Stat dagligt tjener op mod 14 mio. kr. på salg af olie, og at IS via smuglernetværk sælges olien for 60 pct. af markedsprisen.

Jonathan Schanzer, vicepræsident i The Foundation for Defense of Democracies i Washington, udtaler til International Business Times, at eksperter og den amerikanske administration ved, at Tyrkiet køber olie produceret i Islamisk Stat.

»Vi ved, det finder sted, men detaljerne er uigennemskuelige. Når olie købes ved den tyrkiske grænse, er det meget usandsynligt, at den vil blive solgt videre uden for Tyrkiet. Der er indikationer på, at olien transporteres i containere, og at den sælges til statslige interesser,« siger han.

I manualen står der intet om, hvem Islamisk Stat sælger olie til, men de 24 sider giver et indblik i retningslinjerne for salg af olie.

De syriske oliefelter ejes af Islamisk Stat ,og direkte investeringer i olieindustrien må kun komme fra aktører med direkte tilknytning til Islamisk Stat. Men hvad angår salg og transport af olie er Islamisk Stat langt mere åben for samarbejde med naboer og endda fjender.

»De, der ønsker at købe olie og transportere den indenfor eller udenfor kalifatets områder, behøver ikke at have tilknytning til Islamisk Stat,« siger Aymenn Jawad Al-Tamimi til Berlingske. Han fortæller, at Islamisk Stats olie derfor blandt andet når frem til områder, der kontrolleres af præsident Bashar al-Assads regime og de syriske oprørsgrupper.

Streng kontrol med medier

I manualen nævnes mediernes rolle også. Islamisk Stat er berygtet for sit magasin Dabiq og de videoer organisationen sender ud via sociale medier. Mens disse medier når ud til seere og læsere uden for kalifatet, så synes det lokale Amaq-nyhedsbureau at være underlagt andre retningslinjer.

Selv om bureauet dækker IS-angreb på fjender, bringer det f.eks. ikke artikler eller optagelser af den hårde behandling, som ulydige borgere og krigsfanger får i kalifatet.

Alle medier i Islamisk Stat er direkte tilknyttet kaliffens kontor, der omtales som Diwan al-Khalif. Og retningslinjerne i manualen synes stadig at være, at man viser den sejrende og positive side af IS indadtil, mens alle uden for kalifatet fodres med skrækindjagende videooptagelser af hoveder, der bliver skåret af med knive.