Islamisk Stat har næsten fuld kontrol med flygtningelejr

FN udtrykker »dyb bekymring« for indbyggerne i flygtningelejren Yarmouk nær Damaskus, efter Islamisk Stat siden onsdag har erobret store dele af lejren.

SYRIEN: I takt med at Islamisk Stat (IS) dag for dag tager kontrollen over stadig større dele af flygtningelejren Yarmouk i Syriens hovedstad, Damaskus, stiger bekymringen for de 18.000 palæstinensere, der befinder sig i lejren.

I flere år har de levet med bombardementer, belejring og militær kontrol, og nu har Islamisk Stat taget kontrollen med 90 procent af flygtningelejren, der er et boligkvarter i udkanten af hovedstaden.

Terrorbevægelsen er således for alvor ved at få fodfæste blot få kilometer fra præsident Bashar al-Assads præsidentpalads.

Det skriver Reuters på baggrund af meldinger fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der fra Storbritannien holder skarpt øje med kamphandlingerne i Syrien.

Samtidig udtrykker FNs hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, stor bekymring for Yarmouk-lejrens indbyggere.

»Situationen i Yarmouk er en hån mod det menneskelige i os alle og en kilde til universel skam,« siger UNRWA-talsmand Chris Gunness.

»Yarmouk er en test, en udfordring for det internationale samfund. Vi må ikke fejle. Det internationale systems troværdighed er på spil,« siger han.

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har syrisk luftvåben lørdag bombet lejren. I forvejen huser Yarmouk andre oprørsgrupper, som kæmper mod Assad-styret.

Onsdag rykkede Islamisk Stat ind og tog kontrol med store dele af den palæstinensiske flygtningelejr. Fredag brød nye kampe ud, og nu har terrorbevægelsen altså kontrol over stort set hele lejren.

Inden krigen i Syrien brød ud, boede der omkring 150.000 mennesker i kvarteret, men nu er langt størstedelen af indbyggerne flygtet. I dag menes der at være cirka 18.000 tilbage.