Islamisk Stat giver gode råd om svineinfluenza

Islamisk Stat er begyndt at give kalifatets borgere gode råd om, hvordan man undgår blandt andet svineinfluenza, mens døde krigere ligger og rådner i gaderne. Husk at vaske hænderne, lyder det fra terrororganisationen.

De gale ledere i Islamisk Stat og deres tilhængere verden over har opdaget en ny trussel mod kalifatet: Svineinfluenzaen. Foto: EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA

JERUSALEM: Det er også blevet influenzatid i Raqqa. Svineinfluenzatid.

I et ny oplysningskampagne til kalifatets egne borgere giver Islamisk Stat en række råd, der skal forhindre svineinfluenza i at sprede sig inden for de IS-kontrollerede områder i Syrien og Irak.

Mens Islamisk Stats egne døde krigere stadig ligger og rådner i gaderne i byerne Ramadi og Sinjar og udgør en alvorlig sundhedsrisiko, skruer Islamisk Stat op for hygiejneundervisning af sine egne borgere. I en pædagogisk formuleret folder med tilhørende tegninger giver organisationen en række råd, der skal mindske risikoen for udbrud af svineinfluenza i Syrien og Irak.

»Undgå at færdes i store grupper, vask hænder og hold jer for munden, når I hoster,« står der i den pjece, som IS har udgivet for nylig via sociale medier.

Pjecen advarer mod svineinfluenza og gennemgår de mest almindelige symptomer på sygdommen, inden den slutter af med Islamisk Stats egne hygiejneråd anno 2016. Rådene omfatter også påmindelser om at vaske gulv, tørre borde af med vådservietter og i det hele taget sørge for ikke at skabe gode forhold for bakterier.

Terrororganisationen, der er kendt for at skære hovederne af sine fjender og lade kvindelige slaver voldtage af dusinvis af forskellige mænd, har fra oprettelsen af kalifatet fokuseret på at vedtage retningslinjer for den administrative del af hverdagen.

Tidligere i år, i forbindelse med stærke regnskyl, sendte Islamisk Stat advarsler ud til borgerne, fordi organisationen frygtede, at vandstanden i floderne ville stige og dermed oversvømme større landområder.

Der har været forbud mod rygning siden oprettelsen af kalifatet, og trods det faktum, at Islamisk Stat hver dag mister krigere i den skærpede krig mod organisationen, er der altså stadig overskud til at give en håndfuld gode råd mod svineinfluenza. En af de mulige forklaringer på de nye retningslinjer kan være, at hospitalerne i byer under IS’ kontrol er så belastede af at behandle sårede krigere, at der ikke er tid eller overskud til at tage sig af et større antal influenzaramte patienter.

Trængt i defensiven

I de irakiske områder, hvor Islamisk Stat for nylig er blevet besejret, står de irakiske myndigheder også over for en hygiejnerelateret risiko. I byen Ramadi er der frygt for et epidemi­udbrud, fordi IS-krigeres lig stadig ligger og rådner i gaderne, hvis de da ikke er blevet ædt af vilde hunde og rotter.

I øjeblikket forhindrer denne situation dele af Ramadis befolkning i at vende tilbage til byen.

»Vi frygter, at ligene i gaderne vil resultere i sygdomme,« siger Ibrahim al-Awsaj, som er med i en nylig oprettet særlig sundheds­komité i Anbarprovinsen, til dagbladet Sharq al-Awsat.

Alene i løbet af de seneste fire måneder, og især siden begyndelsen af den russiske offensiv i Syrien 30. september sidste år, menes tusinder af IS-krigere at have mistet livet. I modsætning til 2014, hvor Islamisk Stat erobrede store landområder, er organisationen nu blevet trængt i defensiven.