Islamisk Stat flytter terroren til Indonesien

Verdens største muslimske land blev torsdag ramt af terror. Nu er jagten gået ind efter bagmændene til angrebet, som Islamisk Stat tager ansvaret for.

»Bed for Jakarta« – en muslimsk kvinde har tændt et lys i en stille protest mod bombeangrebet i Indonesiens hovedstad, Jakarta. Foto: Juni Kriswanto/AFP
Læs mere
Fold sammen

BERASTAGI/SUMATRA: Klokken var lidt i 11 lokal tid, midt i Jakartas summende middagstrafik. Mens den indonesiske hovedstads befolkning passede det daglige liv, var der pludselig kaos. Flere bomber sprang.

43-årige Muhammed Yusuf, en motorcykel-taxichauffør, var tæt på begivenhederne og blev ufrivilligt øjenvidne.

»Jeg var på stand by, jeg ventede på en passager. Pludselig hørte jeg en eksplosion fra Starbucks. Lige efter en eksplosion fra politistationen, og jeg fik øje på en såret trafikbetjent. Jeg hjalp med at bære ham ind i en politibil, og andre mennesker hjalp også,« fortæller han til den indonesiske avis Kompas.

Efter at den første bombe sprang ved Starbucks, der ligger i den såkaldte Skyline-bygning, begyndte to bevæbnede mænd at skyde på de mennesker, der kom løbende ud fra kaffebaren.

Ved politistationen åbnede fire mænd ild mod stationen, og poltiet skød tilbage. De fire gerningsmænd blev efter en længere skudveksling dræbt, og fire betjente blev såret.

Syv personer er ifølge de indonesiske myndigheder døde. Der er fem gerningsmænd blandt de døde, og to er civile – en af dem er canadier. Islamisk Stat (IS) har taget skylden for angrebet, som også efterlod 19 sårede.

Det er første gang, at Islamisk Stat har taget skylden for en terrorhandling i Indonesien – hidtil har den al-Qaeda-venlige organisation Jemaah Islamiyah stået bag hovedparten af den islamistiske terrorisme i Indonesien.

Jakartas politichef, Tito Karnavian, fortalte torsdag til flere medier, at politiet leder efter Islamisk Stats netværk i landet. Terrororganisationens leder i Indonesien, Bahrun Naim, som formodes at være i Syrien, er også eftersøgt. I november 2015 skulle Naim på en blog have opfordret IS-sympatisører i Indonesien til at »tage ved lære af planlægning, måludvælgelse, timing, koordinering, sikkerhed og mod« fra terroristerne bag angrebene i Paris 2015.

Ifølge den amerikanske terrorekspert Sidney Jones har IS rekrutteret mellem 500 og 700 indonesere til at kæmpe for terrorbevægelsen i Syrien.

Det største terrorangreb i Indonesiens nyere historie var i 2002, da en bombe på et diskotek dræbte 209 personer på den hinduistiske ferieø Bali, men der har været gentagne terror­handlinger mod udlændinge de seneste 10-15 år. Der har også været flere angreb mod politiet, som har kørt en hård linje mod terrorister og separatister i verdens største muslimske land.

I angrebet på Bali i 2002 blev tre danske kvinder dræbt, og i 2010 fik man standset planer om et angreb på den danske ambassade i Jakarta. Ingen danskere er blandt de døde eller tilskadekomne i torsdagens angreb.

Indonesiens præsident Joko Widodo maner til besindighed, og han opfordrer befolkningen til ikke at lade sig skræmme af terrorangrebet.

»Vores nation og vores folk bør ikke være bange. Vi vil ikke blive besejret af disse terrorhandlinger. Jeg håber, at befolkningen vil forholde sig roligt,« sagde han til den lokale TV-station, Metro TV.

På den indonesiske ø Sumatra, hvor islamistisk terror er tæt på ikkeeksisterende, er folk på gaden ikke overraskede over, at et angreb kunne finde sted, men de er dog overbevist om, at hovedstaden vil klare sig fint gennem angrebet.

50-årige Lindung Sirait, der arbejder i servicebranchen, mener, at livet i Jakarta hurtigt vil være tilbage til det normale.

»Folk er tilbage på gaden ti minutter efter, for man har jo vænnet sig til det. Det er en bombe, og hvad så?«