Islamisk Stat er på randen af endeligt nederlag i hovedstaden af det selverklærede kalifat

Alle syriske jihadister fra Islamisk Stat er ude af Raqqa - udlændingene er også på vej, siger observatørgruppe.

En frivillig britisk kriger løber i dækning for mulige snigskytteangreb ved frontlinjen af Raqqa. Foto taget den 7. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK DE CASTRO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Islamisk Stat er ifølge den syrisk-kurdiske YPG-milits på randen af et endeligt nederlag i byen Raqqa i det nordlige Syrien. Byen har været hovedstad i jihadisternes selverklærede kalifat.

»Omkring 100 Islamisk Stat-krigere har overgivet sig i Raqqa inden for de seneste 24 timer og bliver flyttet væk fra byen,« siger en talsmand for den amerikansklede koalition mod Islamisk Stat.

Lørdag formiddag er meldingen, at alle syriske jihadister fra Islamisk Stat har forladt byen Raqqa. Gruppens udenlandske tilhængere er også på vej ud af den tidligere IS-bastion. Det oplyser observatørgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Gruppen, der overvåger situationen i Syrien fra Storbritannien via et netværk af kilder og aktivister, meddelte tidligere, at der stod busser parat inde i Raqqa til at transportere folk fra Islamisk Stat og deres familier ud af byen.

Syriens Demokratiske Styrker, der udgøres af kurdiske og arabiske krigere og støttes af den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat, har ført an i nedkæmpelsen af IS i området.

Mustafa Bali, der er talsmand for Syriens Demokratiske Styrker, siger til nyhedsbureauet Reuters, at der stadig kan blive kampe i byen, men at de sidste slag måske kun varer »timer eller dage«.

I juli begyndte Syriens Demokratiske Styrker at trænge ind i den gamle bydel.

Det blev gruppen i stand til, efter at koalitionen bombede en bymur og sprængte to store huller i den 2500 lange barriere omkring den gamle bydel.

Tabet af Raqqa opfattes som et stort tilbageslag for den militante gruppe.

Islamisk Stat tog kontrollen over Raqqa i 2014.

Her dræbte gruppen blandt andre formodede tilhængere af det syriske regime. Også byens shiamoskéer og kristne kirker blev ødelagt.

Siden har det været et mål for oprørsgrupper og den internationale koalition at generobre storbyen.

Kampene har sendt titusindvis af civile på flugt.

/ritzau/Reuters