Islamisk Stat er begyndt at bruge kemiske våben

Tre gange i løbet af de seneste uger har Islamisk Stat brugt kemiske våben mod kurdiske styrker i Irak og Syrien ifølge britiske researchcentre.

ARKIVFOTO. Et sort IS-flag ses gennem røgen på toppen af et hus i den syriske by Kobane. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN/IRAK: Terrororganisationen Islamisk Stat har flere gange i løbet af de seneste uger brugt kemiske våben mod kurdiske styrker i Irak og Syrien, skriver The New York Times.

To britiskbaserede researchcentre har fået bevismateriale af de kurdiske styrker, som våbenspecialister og eksperter har undersøgt og analyseret.

Og undersøgelserne peger på, at Islamisk Stat har skudt raketter indeholdende klorin mod de kurdiske styrkers positioner.

»Mit gæt er, at Islamisk Stat vil bruge kemiske våben igen, fordi det var meget effektivt,« siger Gregory Robin, en fransk våbenekspert som nu arbejder for britiske Sahan Research.

Efter et af angrebene med de kemiske raketter flygtede de kurdiske styrker nemlig fra deres position, så Islamisk Stat kunne overtage kontrollen netop der.

Undersøgelserne foretaget af eksperterne fra Sahan Research og Conflict Armament Research kan dog ikke konkludere, at der er tale om klorin, men at det tyder på det.

Kurdiske styrker har overfor de britiske centre, der overvåger hvilke våben, der bruges i krigen, afgivet forklaringer, der tyder på, at de har været udsat for et kemisk angreb.

Flere af dem beskriver, hvordan det først begyndte at klø i næsen, siden begyndte det at brænde i halsen og efterfølgende er flere af dem blevet syge.

Ifølge Gregory Robin er de kemiske våben fremstillet af Islamisk Stat selv, og derfor kan de i princippet blive ved med at bruge dem:

»Granaterne er lavet af IS selv. De indeholder et sprænghoved, der er fyldt med kemiske stoffer, formentlig klorin,« siger han til The New York Times.

Kemiske våben er strengt forbudt at bruge ifølge FN og Geneve-protokollen, der blev vedtaget efter Første Verdenskrig.

De kemiske våben er ofte mindre dødelige end mere almindelige våben - men det er svært at forsvare sig imod, medmindre man har særligt udstyr.

De kurdiske styrker har i de seneste uger stjålet gasmasker fra Islamisk Stat, udtaler en talsmand ifølge The New York Times.

Islamisk Stat er tidligere blevet beskyldt for at bruge kemiske våben.