Islamisk Stat bruger frygt til at hverve folk

Tre personer er blevet halshugget af Islamisk Stat, der prøver at skabe en indædt frygt hos deres vestlige fjender. Frygten kan nemlig fremskynde et vestligt modtræk eller trække processen i langdrag. Begge dele kan Islamisk Stat drage fordele af, vurderer eksperter.

Kurdiske soldater i kamp mod militante fra Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak. Den islamistiske gruppering har i weekenden halshugget det tredje vestlige gidsel på mindre end en måned. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KØBENHAVN/JERUSALEM: Natten til søndag dansk tid offentliggjorde Islamisk Stat (IS) endnu en video, hvor den ekstremt koldblodige gruppering halshuggede et offer mere; den 44-årige engelske nødhjælpsarbejder David Haines.

Haines blev allerede udpeget som det næste offer på IS’ seneste halshugningsvideo, hvor den amerikanske journalist Steven Sotloff blev dræbt, ligesom Sotloff også blev udpeget på den video, hvor det første af de i alt tre ofre, den amerikanske journalist James Foley, også blev halshugget.

Budskabet i de tre videoer har været det samme ved både de to amerikanere og det nyeste britiske offer: IS advarer alle regeringer mod at danne koalitioner med USA mod Islamisk Stat.

»Det er en meget brutal måde at sende sine signaler på, men det er også det, der er pointen. De vil skabe en stor skræk og et tryk på de vestlige regeringer,« siger den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp.

Han er ikke i tvivl om, at IS ved, hvad de gør. For kommer de amerikanske, engelske og muligvis også andre vestlige tropper til Irak, hvor grupperingen holder til, vil den islamistiske gruppering kunne udnytte situationen til at få flere til at slutte sig til dem.

»Hvis amerikanske og engelske tropper rykker ind, vil det gøre det lettere for IS at hverve flere folk,« siger Magnus Ranstrop.

»Og så er der jo også en mere teologisk baggrund for deres strategi. De tror på dommedag og på, at det sidste store apokalyptiske slag skal slås mellem muslimer og ikke-muslimer. Derfor er de også interesserede i at få de vestlige tropper derned, men selvfølgelig ikke for mange af dem.«

At det er en del af IS’ strategi at bruge den frygt, deres halshugningsvideoer skaber i Vesten, til at begynde en større opdeling mellem dem og deres fjender er der flere forskere, der peger på. Deriblandt den franske terrorekspert Jean-Charles Brisard.

Han mener, at IS har to mål med sine halshugninger. For det første at mobilisere flere jihadister til at slutte sig til IS, og for det andet at intimidere og terrorisere befolkningerne i Vesten.

»Det er typisk for terrorbevægelser, og det vil kunne resultere i fremskyndelse og mobilisering af vestlig aktion mod IS. Herunder også vestlige tiltag om forbud mod, at vestlige jihadister tilslutter sig IS. Disse jihadister risikerer at udgøre den store sikkerhedsrisiko mod Vesten. At have USA og den vestlige koalition som fjender giver IS den prestige, indflydelse og legitimitet, organisationen mangler,« siger Jean-Charles Brisard.

Fordømmelse og hævn

Umiddelbart efter, at videoen med det første britiske offer var offentliggjort, meddelte Storbritanniens premierminister, David Cameron, at han fordømte handlingen, som han betegnede som »rendyrket ondskab«.

På Twitter lovede premierministeren hævn over de skyldige, og at Storbritannien vil gøre alt i deres magt for at sikre, at retfærdigheden sker fyldest, oplyser Berlingske Nyhedsbureau.

Samme melding er også kommet fra den Amerikanske præsident Barack Obama, der fortsat er klar til at stå sammen med briterne i kampen mod IS.

»USA står skulder ved skulder med vores nære ven og allierede i sorg og i at løse det igen. Vi vil samarbejde med Storbritannien og en bred koalition af nationer fra regionen og fra hele verden for at stille gerningsmændene bag denne uhyrlige handling til ansvar,« lyder det fra Obama, ifølge Berlingske Nyhedsbureau.

I sidste uge foreslog USA en FN-resolution, der skal tvinge FNs medlemslande til at forbyde deres borgere at tilslutte sig IS.

Samtidig gjorde Obama det også klart i en tale torsdag, at de amerikanske styrker i Irak ikke blot er til stede for at beskytte amerikansk personel og civile irakere, som han ellers har fastholdt.

Satser på splittelse

»IS er ikke bange for, at USA eller England involverer sig militært, for de mener, at de har tiden på deres side. Den tid kan de bruge på at skabe splittelse i USAs alliance. Vi ser for eksempel, at et land som Tyrkiet er meget tilbageholdende med at tilslutte sig alliancen, og det hænger nok sammen med, at der sidder 50 tyrkiske gidsler, som risikerer at lide samme skæbne,« siger Lars Erslev Andersen, der forsker i International Sikkerhed på Dansk Institut for Internationale Studier.

»Den vestlige verden risikerer, at en militæraktion trækker i langdrag, uden at man finder en løsning, fordi det er lykkedes IS at skabe så meget frygt i fjendens lejr, at landene internt oplever den her splittelse, hvor befolkningerne bliver krigstrætte og begynder at kritisere deres egne regeringer.«

Men selv om IS’ halshugninger har lagt et massivt pres på den vestlige verden, kan de brutale ugerninger give bagslag.

»Med halshugningerne forsøger IS at sprede frygt, og meget tyder på, at lederen, Abu Bakr al-Baghdadi, mener, det er den rigtige fremgangsmåde,« siger Eli Karmon fra terrorforskningscenteret i Herzliya i Israel.

»Det interessante er dog, at mange af de store og betydningsfulde jihad-ledere i verden alle taler imod halshugningerne. Det gør de, fordi de mener, at de i sidste ende har en skadende virkning. Lige som da Abu Musaab al-Zarqawi fra al-Qaeda halshuggede sine fjender i 2003. I sidste ende blev han stukket af en af sine egne. Det kan også ske for al-Baghdadi.«