Islamisk Stat bekræfter Jihadi Johns død

Den berygtede IS-bøddel er blevet dræbt i et luftangreb i Syrien, bekræfter den militante gruppe.

Jihadi John. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Islamisk Stat (IS) bekræfter tirsdag, at gruppens topbøddel, den britiske statsborger Jihadi John, blev dræbt i et luftangreb i Syrien i november, skriver AFP.

I midten af november sidste år kom det frem, at amerikanerne muligvis havde dræbt Jihadi John i et droneangreb i den syriske by Raqqa, hvor Islamisk Stat har sit hovedkvarter. Det er dog først nu, at bødlens død bliver officielt bekræftet af Islamisk Stat selv.

I sit online magasin, Dabiq, skriver den militante gruppe, at Jihadi John med fødenavnet Mohammed Emwazi blev dræbt i Raqqa 12. november, da den bil, han befandt sig i, blev ramt af en ubemandet drone.

»Han blev dræbt på stedet,« står der.

Tilbage i november lød meldingen fra det amerikanske militær, at »det var rimelig sikkert«, at bødlen var blevet dræbt i angrebet.

Den gang skete det samtidig med det ene mere bloddryppende udsagnsord efter det andet til at beskrive drabet.

Jihadi John var blevet »sprængt til atomer,« lød én beskrivelse. En anden sagde, at der var tale om et »clean hit, « og at manden var »forstøvet,« og en tredje hævdede, at han havde »fået indvoldene trukket ud.«

Jihadi John er udadtil det mest kendte og mest forhadte medlem af Islamisk Stat. Det var ham, som maskeret og klædt i sort i den ene snuff-video efter den anden halshuggede vestlige gidsler - heriblandt flere britiske, amerikanske og japanske gidsler i Syrien.

Han proklamerede henrettelserne med en selvherlig accent fundet et sted i det vestlige London og med en attitude, der ledte tankerne hen på en moderne krigs Lord Haw-Haw.

Den seneste videoptagelse med Jihadi John som chefbøddel kom i januar 2015, og på alle de offentliggjorte videoer henretter han enten personligt eller hjælper med at henrette 27 mennesker.

Den danske fotograf Daniel Rye Ottosen, der blev fanget og tilbageholdt af IS i 398 dage, stiftede også bekendtskab med Jihad John, som ydmygede sine fanger.

Fangevogteren tvang både Rye og hans medfanger til at danse tango og til at synge med på en omskrevet version af Eagles-hittet "Hotel California" under opholdet i fængslet.

Mohammed Emwazi blev født i Kuwait, men flyttede til England med sin familie som seksårig.

Han blev angiveligt radikaliseret i forbindelse med en rejse til Tanzania i 2009 og rejste senere til Syrien.

Øgenavnet Jihad John stammer fra en artikel i det britiske magasin The Spectator fra august 2014.

Flere aviser tog navnet til sig, ligesom BBC også har brugt det i sin omtale af briten.

FAKTA: Det ved vi om Jihadi John

* Hans mor navngav ham Mohammed Emwazi, men hele verden lærte ham at kende som bødlen Jihadi John, der henrettede Islamisk Stats gidsler på video.

* Emwazi blev født i Kuwait for 27 år siden og flyttede med sin familie til det vestlige London, da han var seks år.

* Familien boede i middelklasseområdet North Kensington, hvor der i de seneste år er afsløret et netværk af ekstremistiske muslimer.

* Han læste computerprogrammering på University of Westminster og fik sin eksamen i 2009.

* Han blev angiveligt radikaliseret under en rejse med et par venner til Tanzania i 2009.

* Han blev dog ikke lukket ind i landet, men sendt hjem via Holland. Han blev afhørt af sikkerhedstjenesten MI5, der forsøgte at gøre ham til informant.

* Han hævdede, at MI5 derefter fulgte ham. Hans forældre fik ham til at tage til Kuwait til sin forlovede. Han fik et it-job i Kuwait.

* Retsdokumenter knytter ham til ekstremist-netværket "The London Boys", trænet af al-Shabaab.

* Han menes at være kommet til Syrien i 2012 eller 2013 via en ukendt rute.

Kilder: AFP, The Guardian, Washington Post

/ritzau/