»Islam-modstandernes popstjerne« er blevet en uomgængelig magtfaktor i europæisk politik

Islamkritikeren med det afblegede hår har vundet endnu et slag mod domstolene, og havde der været valg i dag, ville hver tredje hollandske vælger stemme på Geert Wilders.

ARKIVFOTO - Den hollandske politiker Gert Wilders. Fold sammen
Læs mere

Geert Wilders er ved godt mod for tiden.

På den politiske front fordi hver tredje hollandske vælger vil stemme på Wilders ved næste valg, og over halvdelen af vælgerne mener, at Wilders og hans parti bør være en del af regeringen. Og torsdag besluttede en hollandsk domstol ved en indledende høring at udsætte retssagen mod den islamfjendske hollandske politiker, der står anklaget for at fremsætte hadefulde udtalelser om marokkanske indvandrere i Holland.

Dermed giver dommerne Wilders og hans advokat Geert-Jan Knoops yderligere tid til at indkalde ekspertvidner og i øvrigt forberede sagen, der tog sin begyndelse under et besøg i marts 2014. Under sin daværende valgkampagne spurgte Wilders dengang en gruppe fremmødte tilhørere på en café i Den Haag, hvorvidt de ønskede færre eller flere marokkanere i Holland. Da folkemængden i kor svarede med »færre, færre, færre«, lød Wilders svar til gruppen: »Det skal vi nok sørge for.«

Wilders’ udtalelse var for stærk kost for mere end 6.000 hollandske borgere og borgerrettighedsgrupper, der efterfølgende meldte Wilders til politiet for at opfordre til diskrimination mod marokkanere på baggrund af deres etniske ophav. Derefter rejste en domstol i Amsterdam tiltale mod Wilders, der skal for retten til oktober. Den offentlige anklager skal blandt andet bevise, at Wilders, der sandsynligvis skal for retten i oktober, udtalte sig bevidst krænkende om marokkanere som gruppe.

Sagen er blot den seneste i en lang række episoder, der med Spiegels ord har gjort Geert Wilders til »islammodstandernes popstjerne« og en af de mest kontroversielle skikkelser på den europæiske højrefløj.

Allerede i 2011 stod Wilders anklaget for lignende udtalelser, som ifølge en hollandsk domstol var »grove og nedladende«, men i sidste ende lovlige. »Koranen er Mein Kampf for en religion, der sigter til at eliminere anderledes tænkende«, udtalte han. Dengang vurderede en hollandsk dommer, at Wilders’ først og fremmest søgte at miskreditere religionen islam som tankesystem og ikke agtede at fornærme muslimer som gruppe.

Politisk cirkus

Den seneste proces mod Wilders har ikke uventet udviklet sig til et politisk cirkus med heftige udfald fra både forsvarer og anklagere. Tidligere på året gik den stridslystne islamkritiker til modangreb, da efter dommerne i april afviste flere anmodninger fra Wilders’ advokat. I en skrivelse krævede Knoops en øjeblikkelig suspension af en angiveligt upartisk dommer, der plejer privat omgang med et af anklagerens ekspertvidner, såvel som en officiel undersøgelse af, hvordan forsvarets liste over potentielle vidneafhøringer i sagen blev lækket til hollandske medier.

Endelig kritiserede Wilders og hans advokat, at dommerne i april afviste forsvarets anmodning om at indkalde blandt andre den hollandske premierminister Mark Rutte fra det liberale regeringsparti som ekspertvidne.

Med den seneste kendelse har retten indtil videre tilladt Wilders og hans advokat at indkalde ekspertvidner i den kommende retssag, som sandsynligvis vil styrke Frihedspartiets chancer for at få del i den regeringsmagten i Holland.

Uagtet anmeldelser af partiformanden og diverse domstolskendelser tordner Frihedspartiet nemlig frem i aktuelle meningsmålinger, der indikerer, at mellem 30 og 35 pct. af de hollandske vælgere overvejer at stemme på Wilders og Frihedspartiet, som den blonde politiker selv grundlagde i 2006. 56 pct. af hollænderne mener, at Wilders og PVV bør være en del af den næste hollandske regering.

Ved en folkeafstemning i begyndelsen af april stemte hollænderne til EU-skeptikernes jubel nej til EU’s associeringsaftale med Ukraine, hvilket Wilders har udlagt som et bevis på hollændernes ønske om et grundlæggende opgør med EU.

Europæisk medvind

Geert Wilders kan samtidig fryde sig over betydelig medvind til sine meningsfæller i lande som Østrig, Tyskland, Holland og Skandinavien.

»Bravo Hofer, Bravo Strache, Bravo FPÖ«, skrev Wilders på twitter, da den østrigske præsidentkandidat Norbert Hofer fra højrepartiet FPÖ i sidste uge med et mulehår tabte til det østrigske præsidentvalg til sin grønne modkandidat Alexander van der Bellen.

Wilders kan samtidig lune sig ved den politiske udvikling i Storbritannien, hvor euroskeptikeren Nigel Farage og UKIP kan levere en overraskelse ved afstemningen om det britiske EU-medlemskab d. 23. Juni i år.

»Hvis folk ser, at et land kan forlade EU, uden at lyset slukker, og der hverken kommer krig eller bankerot, men endda trivsel og vækst. Hvis Storbritannien beviser, at teorien kan blive virkelighed, vil det have en enorm effekt«, siger Geert Wilders i et nyligt interview med den britiske avis Telegraph.