ISIS sidder nu på strategisk vigtig grænsepost

Den irakiske regering har tabt kontrollen med en central kontrolpost, som er blevet indtaget af ISIS. Dermed får gruppen lettere ved at sende tunge våben mellem Irak og Syrien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: Den frygtede militante gruppe ISIS fortsætter sin fremfærd i Irak, hvor organisationen natten til lørdag har indtaget en central kontrolpost på grænsen mellem Irak og nabolandet Syrien.

Forud for erobringen af grænseposten gik ISIS-medlemmerne ind i byen al-Qaim, hvor der opstod kampe med de irakiske soldater i byen, oplyser sikkerhedskilder. 30 soldater mistede ifølge NBC News livet under kampene i al-Qaim, hvor ISIS nu har kontrollen.

Da ISIS senere rykkede videre mod grænseposten, mødte gruppen til gengæld ikke den store modstand, ifølge Reuters nedlagde grænsesoldaterne våbnene og flygtede, da de hørte, at ISIS var på vej. Dermed kunne den sunnimuslimske organisation indtage den strategisk vigtige post uden den store modstand, og dermed har den nu mulighed for at flytte tunge våben mellem de territorier, den kontrollerer i Syrien og Irak.

Tabet af grænseposten er endnu et nederlag til premierminister Nouri al-Malikis regering, som har kæmpet for at slå ISIS og gruppens allierede tilbage, efter at de har indtaget kontrollen med store områder i Irak, herunder landets andenstørste by, Mosul.

Al-Maliki og hans nærmeste topfolk er i forvejen under pres for at træde tilbage, fordi den shiamuslimske premierminister ikke har formået at danne en regering, der favner bredt, og som rummer repræsentanter fra forskellige religiøse og etniske grupperinger.

Såvel den amerikanske præsident, Barack Obama, som den shiamuslimske storayatollah Ali al-Sistani har opfordret Maliki til også at række ud til kurdiske og sunnimuslimske irakere. Obama har ikke direkte opfordret al-Maliki til at træde tilbage, men har sendt et kraftigt signal om, at USA gerne ser en mere bredt sammensat regering.

»Kun ledere, der kan regere med en inkluderende agenda, vil være i stand til at forene det irakiske folk og hjælpe det gennem krisen,« har Obama sagt.