ISIS-oprørere angriber stor militærbase

Basen, der var kendt som »Camp Anaconda« under USAs besættelse, angribes samtidig med, at amerikanske specialstyrker ankommer til Bagdad.

Foto: STRINGER/IRAQ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oprørere fra den sunnimuslimnske og stærkt islamistiske gruppe ISIS har onsdag begyndt et angreb mod en af de største militærbaser i Irak 90 kilometer nord for Bagdad.

Basen, der ifølge Reuters var kendt som »Camp Anaconda« og blev brugt af de amerikanske tropper under deres otte år lange besættelse af Irak, er ifølge øjenvidner under angreb fra tre sider. Ifølge oplysningerne bruger oprørerne blandt andet morterer i angrebet.

Angrebet kommer samtidig med, at de første amerikanske specialstyrker onsdag er landet i Bagdad, hvor de skal fungere som rådgivere for den irakiske hær og samtidig etablere et kommandocenter, hvorfra de sammen med irakerne skal lede indsatsen mod ISIS-oprørerne.

USA har besluttet at sende i alt 300 specialstyrker til Irak, og ifølge Reuters er de første 40 netop ankommet. Yderligere ventes et halvt hundrede andre militærpersoner der arbejder i regionen, at følge efter i de nærmeste par dage.

Deres opgave bliver at etablere fire hold der skal undersøge og vurdere forholdene og sende oplysningerne videre til kommandocentret. Opgaven er ikke nærmere specificeret, men kan tænkes at bestå i at fungere som måludpegere for eventuelle angreb fra luften.

USA gennemfører i forvejen mellem 30 og 35 bemandede og ubemandede overflyvninger af irakisk territorium, men har også trukket et hangarskib til regionen, hvor angrebsfly i givet fald kan sendes af sted fra.

Tilhængere af ISIS har ifølge Reuters onsdag sendt advarsler ud på internettet om, at amerikanske mål i udlandet vil blive angrebet, hvis USA begynder at bombe ISIS i Irak.

USAs udenrigsminister som i de seneste dage har besøgt såvel Bagdad som den autonome kurdiske region i det nordlige Irak, har under sin visit krævet, at den irakiske premierminister Nouri al-Malaki omdanner sin shiadominerede regering og tager flere sunnimuslimer og kurdere med.