IS-terrorister angriber igen verdensarv

Nye optagelser viser angiveligt IS-medlemmer, der smadrer skulpturer og andre fortidsminder i den irakiske oldtidsby Hatra.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) har erklæret krig mod afgudsdyrkelse, og det omfatter tilsyneladende statuer og figurer skabt for tusindvis af år siden.

En ny videooptagelse viser påståede IS-medlemmer, der hakker løs på skulpturer i den irakiske oldtidsby, der står på UNESCOs Verdensarvliste. Andre skyder mod de fortidshistoriske statuer med deres Kalasjnikov-rifler, skriver nyhedsbureauet AP ifølge USA Today.

En af gerningsmændene, der taler arabisk med en tydelig dialekt fra golfstaterne, erklærer på videoen, at man ødelægger Hatra, fordi byen bliver »tilbedt i stedet for Gud«.

Ifølge lokale beboere fandt angrebet mod byen sted i sidste måned, men omfanget af ødelæggelserne kendes ikke, da IS fortsat har kontrol over området.

Hatra, der ligger 110 kilometer sydvest for Mosul, er sandsynligvis bygget i århundrederne op til Kristi fødsel af Seleukiderne, et græsk dynasti, der kontrollerede store dele af Mellemøsten.

Byen blev siden erobret af Partherriget og var en vigtig handelsby og et religiøst centrum, der formåede at modstå adskillige romerske angreb.

Indtil erobringen af Islamisk Stat var Hatra en af Iraks vigtigste arkæologiske områder med enestående arkitektur og kunst.

Byen har stået på Verdensarvlisten siden 1985.

Islamisk Stat har tidligere angrebet arkæologiske områder og museer, hvor de har ødelagt statuer og andre fortidsminder.

I februar ødelagde gruppen adskillige kunstværker på museet i Mosul.