IS tager skylden for terrorangreb i Paris

Endnu en gang har Paris været scene for et terrorangreb. Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet, der kostede en ung franskmand livet og sårede flere.

Frankring er det europæiske land, der har været udsat for flest terrorangreb de seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag aften blev en 29-årig mand blev dræbt og fire andre såret, to af dem alvorligt, da en ung knivbevæbnet mand gik til angreb på tilfældige mennesker tæt på operahuset Palais Garnier i den franske hovedstad.

Terrorangrebet fandt sted på gaden, hvorefter gerningsmanden ifølge BBC forsøgte at bane sig vej ind på barer og restauranter i området. Det lykkedes imidlertid gæster at blokere ham vejen, hvorefter gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet. Alle sårede var søndag udenfor livsfare.

Gerningsmanden antages at være en frank statsborger, der blev født i den russiske provins Tjetjenien i 1997. Han stod angiveligt på en liste over personer, der kunne udgøre en trussel mod Frankrigs nationale sikkerhed.

Anklagemyndigheden i Paris oplyser, at han forud for angrebet råbte allahu akbar (Gud er størst, red.). Islamisk Stat (IS) har efterfølgende taget ansvaret for angrebet.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, gik efter angrebet til tasterne på Twitter, hvor han skrev:
»Frankrig betaler igen blodets pris, men vil ikke vige en tomme for frihedens fjender.«

Terrorangrebet er det seneste i en række begået i Frankrig de seneste år. Siden 2015 har mere end 240 mennesker mistet livet i terrorangreb i franske byer.

IS og Tjetjenien

Det er ikke første gang, at en mand med tjetjenske rødder står bag et terrorangreb, som IS efterfølgende tager skylden for. Også brødrene bag bombeangrebet under Boston Marathon i 2013, Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev, havde tjetjenske rødder. Det samme menes at være tilfældet med bagmanden til terrorangrebet i Istanbuls lufthavn i 2016.

Dertil kommer, at et større antal tjetjenerne har kæmpet for IS i Irak og Syrien, hvor de har udgjort en betydelig del af terrororanisationenes styrker. Det præcise antal kendes ikke, men ifølge tjetjenske myndigheder er det på mellem 3.000 og 4.000.

Flertallet af disse menes at være tjetjenske flygtninge bosat i Europa, mens resten er kommet direkte fra Tjetjenien, som er en overvejende muslimsk autonom russisk republik på grænsen til Georgien, hvor IS-propaganda siges at have vundet kraftig frem, særligt blandt unge.

Tjetjenien er Ruslands klart fattigste delrepublik og har siden Sovjetunionens fald været gennem to mislykkede uafhængighedskrige.

En artikel i The New Yorker beskriver de tjetjenere, der er rejst fra Tjetjenien til Syrien og Irak, som unge mænd drevet af religion kombineret med et ønsket om at slippe væk fra et håbløst miljø.