IS tager skylden for skudangreb i Paris

En politimand blev dræbt og to hårdt såret, da en mand, som angivelig var genstand for en efterforskning, torsdag aften gik til angreb mod dem på Champs Élysées.

Foto: IAN LANGSDON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: Alt tyder på, at der var tale om en terrorhandling, da en mand torsdag aften kort før kl. 21 gik til angreb på en gruppe politibetjente på Paris' berømte Champs Élysées-boulevard.

Manden var ifølge franske medier bevæbnet med en angrebsriffel, da han trådte ud af en bil og begyndte at skyde løs.

En betjent, der sad i en patruljevogn, døde på stedet af et skud i hovedet, mens to andre blev livsfarligt såret, inden gerningsmanden blev skudt ned og dræbt. Også en tilfældigt forbipasserende blev lettere såret.

»Jeg kom ud af Sephora butikken og gik på fortovet, hvor en Audi 80 var parkeret. En mand steg ud og åbnede ild med en kalashnikov mod en betjent,« siger et øjenvidne til nyhedsbureauet Reuter's.

»Politimanden faldt om, jeg hørte seks skud, og jeg blev bange. Jeg havde en to-årig pige med mig og troede, vi skulle dø. Manden skød direkte mod betjenten.«

Ifølge TV-stationen BFM fandt politiet efterfølgende ID på manden, der svarer til en person, som er i efterretningstjenestens søgelys. Avisen Le Figaro tilføjer, at han var genstand for en efterforskning.

Ifølge Islamisk Stats eget nyhedsbureau Amaq tager terrorgruppen ansvaret for skyderiet i Paris. Det skriver Reuters. De udpeger samtidig en belgisk mand som gerningsmanden.

Præsident François Hollande bekræfter i en kort erklæring, at terrormotivet er det mest sandsynlige, og Frankrigs særlige anklagemyndighed for antiterror gået ind i sagen.

Angrebet, der fandt sted ud for nr. 102 på Champs Élysées, fik øjeblikkelig alle alarmklokker til at ringe i den franske hovedstad, der flere gange gennem de seneste år har været mål for jihadistisk terror.

I løbet af få minutter havde massive politistyrker afspærret hele kvarteret, som de brugte adskillige timer på at sikre. Blandt andet for at undersøge om gerningsmanden havde medskyldige, som fortsat opholdt sig her.

Det tyder intet dog i første omgang på, siger en talsmand for indenrigsministeriet. Han afviser samtidig rygter om angreb andre steder i Paris.

Skyderiet finder sted kun tre dage inden første runde af det franske præsidentvalg søndag og på en særdeles symbolsk adresse få hundrede meter fra præsidentens officille residens, Élysée-palæet.

Tirsdag oplyste franske myndigheder, at to mænd på 23 og 29 år var blevet anholdt i havnebyen Marseille i det sydlige Frankrig, hvor de planlagde at gennemføre et voldeligt angreb i forbindelse med præsidentvalget.

Præsident Hollande forsikrede i sin erklæring, at myndighederne vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at garantere sikkerheden i forbindelse med valget. Frankrig befinder sig i forvejen i undtagelsestilstand, og har gjort det siden angrebene i novmber 2015, hvor over 230 blev dræbt,

Front National-lederen Marine Le Pen og den konservative François Fillon valgte efter angrebet at aflyse deres valgmøder fredag.