IS rykker frem i Kobane

Islamisk Stat vinder frem i Kobane på trods af en optrapning af luftangreb fra den amerikansk ledede koalition. FNs udsendte medarbejder beder indædt om hjælp, før Kobane falder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: Islamisk Stat (IS) fortsætter med at avancere dybere ind i den syriske by Kobane, som ligger tæt på grænsen til Tyrkiet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Islamisternes fremmarch mod den strategisk vigtige by fortsætter, på trods af at USA torsdag gennemførte ni yderligere luftangreb for at bremse IS. Flere Islamisk Stat-mål blev angiveligt ødelagt, og de seneste dage har den amerikansk ledede koalition optrappet bombetogterne betydeligt mod jihadisterne nær Kobane.

For nogle dage siden så det ud til, at koalitionens hyppige luftangreb kunne standse terrorbevægelsen ved udkanten af Kobane, men forlydender fra det Syriens Observatorium for Menneskerettigheder lyder på, at IS nu har indtaget store dele af byen heriblandt flere kurdiske administrationsbygninger.

»IS har taget næsten 40 procent af byen og flere lokale regeringsbygninger,« siger lederen af Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, Rami Abdulrahman, til Reuters.

Flere kurdiske militærkilder benægter dog overfor nyhedsbureauet, at IS-krigerne har gjort betydelige fremskridt det seneste døgn. Ocalan Iso, der er vicechef for de kurdiske styrker, siger til Reuters, at IS stadig bomber byen med mortergranater langt væk fra centrum. Iso bekræfter, der er voldsomme kampe, men han anslår, at IS kun har kontrol over 20 procent af Kobane.

De voldsomme kampe i Kobane ved den syrisk-tyrkiske grænse har fået hovedparten af byens indbyggere til at flygte til Tyrkiet. FNs særlige udsendte i Syrien, Staffan de Mistura, advarer dog om, at der fortsat er cirka 700 mennesker fanget i byen, og situationen risikerer at ende med et folkemord som i Srebrenica, hvor tusinder af muslimske mænd blev henrettet af bosniske serbere i 1995.

Staffan de Mistura har fredag endnu engang indædt bedt verdenssamfundet om at gribe yderligere ind i Kobane. Især opfordrer han tyrkerne til at deltage aktivt i koalitionen, der bekæmper IS, eller »i det mindste at lade frivillige tyrkiske kurdere rejse til Kobane og kæmpe i selvforsvar mod IS.«

Staffan de Mistura forudser, at Kobane falder inden længe, hvis ikke strategien mod IS ændres hurtigt.