IS-propagandister hylder terrorangreb og kalder gerningsmand »islams løve«

På en islamistisk hjemmeside hyldes terrorangrebene i København, og Omar Abdel Hamid el-Hussein kædes sammen med Islamisk Stats ideologi.

Terror i København. Blomster ved den ved den jødiske Synagoge i Krystalgade, København onsdag d. 18. februar 2015, på det sted hvor Dan Uzan blev skuddræbt, da han stod vagt ved en jødisk konfirmation lørdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Han var en af kalifatets soldater. Sådan lyder det i en hyldest til manden bag de to skudangreb i København, der dræbte to og sårede fem. På sin hjemmeside, der også er en hyldest til Islamisk Stat, roser gruppen al-Nusra al-Maqdissiya lil Dawla al-Islamiya den 22-årige Omar Abdel Hamid el-Husseinis gerninger.

Hjemmesiden, der ikke menes at være en af Islamisk Stats officielle propaganda-sider beskriver i detaljer angrebets forløb. Fra Krudttønden til synagogen iKrystalgade og skudvekslingerne med politiet på Nørrebro. Hjemmesiden betegner gerningsmanden som en af “islams løver” og “islams soldat”.

I sin gennemgang af angrebene med en længere arabisk tekst beskrives de to ofre som en “jøde” og en “korsfarer” Som støtte til teksten er der også lagt billeder ud fra dele af forløbet. Blandt andet også fra Omars begravelse. På et af billederne ses et nærbillede, angiveligt af Omar, der ligger svøbt i hvide ligklæder i sin kiste.

Andre billeder viser Omars lig efter sammenstødet med politiet. På hjemmesiden henviser gruppen også til en Facebook profil som Omar Abdel Hamid el-Hussein angiveligt havde oprettet under navnet Abud Ramadan al-Muhajir. Ifølge gruppen lagde Omar Abdel Hamid el- Hussein en jihad video ud på denne Facebook side mindre end en time før det første angreb.

I andre opdateringer har Omar, ifølge gruppen også skrevet “snart, snart” Et udtryk, der er kendt i islamistiske kredse og som angiveligt bruges af de såkaldte ensomme ulve inden angreb, eller som trusler.

Gruppen al-Nusra al-Maqdissiya lil Dawla al-Islamiya menes at bestå af de islamistiske netværk i Sinai og måske Gaza, der for nogle måneder siden svor troskab til Islamisk Stat. Islamisk Stat har sit eget månedsmagasin til at sprede propaganda. Ifølge kilder med kendskab til Islamisk Stat vil terrororganisationen i et af sine kommende magasiner fokusere på de medlemmer, der har formået at rette angreb mod europæiske mål, og andre mål, der ligger uden for Kalifatets grænser i Syrien og Irak. Blandt dem den seneste likvidering af 21 egyptiske koptere i Libyen.

Generelt set har angrebene i København ikke skabt nær så stor debat som angrebene i Paris i januar 2015. Dette til trods for, at nogle islamistiske grupper med påstået tilknytning til Islamisk Stat stadig forsøger at true danske mål, på samme måde som enkelte individer gjorde det i kølvandet på Paris angrebene. Her skrev en række islamister med umiddelbar tilknytning til Islamisk Stat, at Danmark ville blive det næste mål.